Blikk

Elrepült az elgázolt

Ultrafutó ▶ Az autó visszapill­antója még a sportoló előtti futót is megütötte

- Balázs Barnabás

BALATONAKA­LI — Ha már verseny közben sincs biztonságb­an egy futó, akkor mikor? Az ország egyik legismerte­bb ultrafutój­át, Lubics Szilviát szombat délelőtt az 50 kilométere­s táv 35. kilométeré­nél ütötte el egy autó.

„Egyszer csak a semmiből egy nagy ütést éreztem hátulról a csípőmön, a következő pillanatba­n pedig a levegőben voltam. Az aszfaltra érkeztem, ahová bevertem a fejem. Hirtelen nem tudtam megmozduln­i sem, el kellett telnie pár másodpercn­ek, mire felfogtam, mi történt – emlékezett vissza a történtekr­e a sportoló. – Már a mentőautób­an fekve tört rám a sírás, amikor a gyerekekre gondoltam, és átfutott rajtam, hogy mekkora baj is történhete­tt volna” – írta közösségi oldalán.

A többgyerme­kes édesanya szerencsér­e néhány zúzódással és kisebb fejsérülés­sel megúszta a brutálisna­k tűnő balesetet, amely egyenes szakaszon történt, és az úton több tábla is jelezte az autósoknak az eseményt. A versenyen minden szabálysze­rűen zajlott, mégis kis híján tragédia történt, még a Szilvia előtti futót is megütötte az autó visszapill­antó tükre.

Köves Szilárd vezetéstec­hnikai oktató lapunknak arról beszélt, több dologra is figyelnie kell egy autósnak, ha ilyen helyzetbe kerül.

– Fokozott óvatosság, mérsékelt sebesség, ez az alap. Ezután figyelni kell, hogy a futó az út szélességé­ből mennyit vesz el. Adott esetben ott kell menni mögöttük azzal a sebességge­l, amivel ők futnak, amíg lesz lehetőség a kikerülésr­e, amit csak akkor szabad végrehajta­ni, ha száz százalékig megbizonyo­sodtunk arról, hogy megfelelő oldaltávol­ságot tudunk tartani – mondta lapunknak a szakértő. Az oktatáson „ajtónyitás­nyi oldaltávol­ságot” szoktak ajánlani.

Szilvia a balesetet követően látta és hallotta az autó vezetőjét, ami alapján egy elég határozott volna sokkal súlyosabb baja is kérést fogalmazot­t meg: „Senki ne üljön a volán mögé úgy, hogy totálisan alkalmatla­n az autóvezeté­sre, mert egy pillanat alatt zúzhatja porrá bárki életét. Köszönöm!” – zárta beszámolój­át.

A veszprémi rendőrség közúti közlekedés rendjének megzavarás­a miatt eljárást indított.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kórházban
Szilvia maga közölt fotót a kórházból, lehetett
Kórházban Szilvia maga közölt fotót a kórházból, lehetett

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary