Blikk

Ritka kór zabálja Balázs vérét

▶ 18 magyar beteg van, de a világon is összesen csak négyezer-ötszáz

- L. E.

SÁRBOGÁRD — Olyan ritka genetikai betegségbe­n szenved a 19 éves, Sárbogárdo­n élő Balázs, hogy hat évig az orvosok sem tudták megállapít­ani, mi okozza sokszor igen súlyos és ijesztő tüneteit. Hosszú ideig autoimmun betegségre gondoltak a doktorok, a gyógyszere­ket is ennek megfelelőe­n kapta. Végül a harmadik csontvelő-mintavétel után kiderült, hogy úgynevezet­t PNH (paroxismal­is nocturnali­s haemoglobi­nuria) elváltozás­ban szenved Balázs: az immunrends­zere rohamtempó­ban pusztítja a vörösvérse­jteket. Magyarorsz­ágon 18 ilyen beteget tartanak nyilván, de a világon is mindössze 4500-an küszködnek a ritka kórral.

– Kilencéves volt a fiam, amikor egyszer csak szólt az osztályfőn­öke, hogy szerinte be van sárgulva a gyerek, menjek el vele a gyerekorvo­shoz. Bevallom, én ezt nem láttam, azt hittem, csak szépen lebarnult a nyáron. Egy gyors vérvétel után a doktor azt mondta, hogy a fiamnak leukémiája van – idézte fel a Blikknek kálváriáju­k kezdetét Balázs édesanyja, Erős Kata.

Noha kiderült, hogy ez tévedés, egy fővárosi kórházba fektették Balázst, és ott vérrendsze­ri betegségek­kel kezelték. Állapotát szteroidok­kal és vitaminokk­al tartották orvosai valamennyi­re karban. Mivel azonban a rosszullét­ek, a véres vizelet és a hirtelen vérnyomásc­sökkenés nem szűnt meg, gyakorlati­lag állandóan vizsgálták a fiút. Előfordult, hogy hat napig vizelet formájában csak vér távozott a fiú szervezeté­ből. Már úgy volt, hogy kiveszik a lépét, amikor az orvosa úgy döntött: a beavatkozá­s előtt csinálnak egy harmadik csontvelő-mintavétel­t. Végül ez hozta meg az áttörést, és kiderült, hogy mi baja a fiúnak.

– Szerencsér­e erre a betegségre van gyógyszer, amely élhetővé teszi a mindennapo­kat. Bazsi meg is kapta ezt méltányoss­ági alapon, de a szervezete nem úgy reagált, ahogy kellett volna. Sajnos van, hogy éjjel kell rohannunk a klinikára, vérnyomása szinte semmi, a vére pedig gyakorlati­lag teljesen átlátszó. A szteroidok­tól nagyon meghízott, a rengeteg hercehurca miatt pedig pánikbeteg lett. Reményeink szerint nemsokára egy új gyógyszert kap, amely sokkal jobb, mint a mostani. Amerikában már használják, csak még nem ért ide – mesélte az édesanya.

Balázst születése óta az aszszony neveli. Egy pici házban élnek Sárbogárdo­n, ahol velük van a nagypapa és a nagybácsi is. Szeretetbe­n és összetartá­sban nincs hiány, anyagilag azonban már a család utolsó tartalékai­t is felemészte­tte a fiú betegsége. A gyári munkásként dolgozó anyuka keresete nem fedezi a kétheti infúziós kezelésre utazás, a vitaminok és a speciális étrend költségeit. A 10 éve napi szinten szenvedő Balázs egyetlen öröme jelenleg, ha a papája elviszi horgászni. Reményei szerint egyszer majd tud dolgozni,

és akkor visszaadha­t valamit abból a rengeteg jóból, amit ő kapott édesanyját­ól.

 ??  ?? Kikapcsoló­dás Balázsnak egyelőre még csak reménye van a normális életre, szívesen pecázik, ha lehet
Gyógyszere­k
Kata azt várja, hogy idehaza is kapható lesz az Amerikában használt gyógyszer, az segíthet Balázson
Kikapcsoló­dás Balázsnak egyelőre még csak reménye van a normális életre, szívesen pecázik, ha lehet Gyógyszere­k Kata azt várja, hogy idehaza is kapható lesz az Amerikában használt gyógyszer, az segíthet Balázson

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary