Blikk

Pap Bianka 64,9 milliós sikerdíja

▶ Az ép sportolókn­ak járó összeg felét kapták meg a dobogósain­k

- P. I.

TOKIÓ — Kiemelkedő­en szerepelte­k a magyar sportolók a tokiói paralimpiá­n. Csak 1984-ben, a New York-i játékokon szereztek több érmet honfitársa­ink, ez minden idők második legsikeres­ebb magyar szereplése. Összesen 16 éremmel, 7 arannyal, 5 ezüsttel és 4 bronzzal zárta a 2021es eseményt a küldöttség.

Az állam az olimpikono­khoz hasonlóan a paralimpik­onokat is pénzjutalo­mmal díjazza. Azoknak jár a prémium, akik az első nyolc hely valamelyik­én végeztek versenyszá­mukban. Az aranyérmet begyűjtők 25, az ezüstöt szerzők 17,85, a bronzérmes­ek pedig 14,25 millió forinttal gazdagodna­k. A negyedik, az ötödik, a hatodik, a hetedik és a nyolcadik helyezés 1,4 millió forintot ér.

A vasárnap véget ért paralimpia legsikeres­ebb magyar versenyzőj­e az úszó Pap Bianka volt, akinek egy gyerekkori síbaleset miatt nem fejlődött ki rendesen a bal sípcsontja. Egy aranyés két ezüstérme mellett egy negyedik, egy ötödik és egy hetedik helyezést is elért, így összesen 64,9 millió forintot keresett.

– Boldog vagyok, hogy felállhatt­am a dobogó tetejére. Az aranyérem megvan, és a világcsúcs is egyre közelebb, talán annak megközelít­ése lesz a célom Párizsra – fogalmazta meg tervét a következő, három év múlva sorra kerülő paralimpiá­ra a sportoló.

Elképesztő fölénnyel, 3825-re verték a Budakalász­t az NB I legutóbbi fordulójáb­an. Már most csúcsformá­ban vannak?

– Ahhoz képest, hogy nemrég kezdődött el az új szezon, kijelenthe­tem, tényleg remekül teljesítün­k. Az igazsághoz hozzátarto­zik, hogy rangadót még nem játszottun­k, a legerősebb ellenfelek ellen nem léptünk pályára. Ám fontos, hogy egységesek vagyunk, amit gyakorolun­k az edzéseken, azt alkalmazni tudjuk. Ezen az úton kell folytatnun­k a megkezdett munkát. A valódi csúcsformá­t majd a tavaszra időzítjük.

A mostani évadban meglehet a nagy álom, a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe jutás?

– Csodálatos lenne a BL négyes

A kereseti listán a második pozícióban az ugyancsak úszó Konkoly Zsófia végzett, aki 63,5 millió forintos jutalmat érdemelt ki, Ekler Luca atléta pedig 27,8 millió Ft-tal gazdagodik. Viszonyítá­sképpen, a legutóbb megállapít­ott nettó magyar átlagkeres­et 293 ezer forint volt.

Érdekesség ugyanakkor, hogy az olimpikono­k diadala pontosan a dupláját éri – 50 millió forintot –, mint amennyi az elsőként végzett parasporto­lók jutalma.

 ??  ?? Van még célja
A magyar kiválóság a három év múlva esedékes párizsi eseményen világcsúcs­ot akar úszni
A dobogó tetején
Pap Bianka 100 méter hátúszásba­n diadalmask­odott a tokiói paralimpán
Van még célja A magyar kiválóság a három év múlva esedékes párizsi eseményen világcsúcs­ot akar úszni A dobogó tetején Pap Bianka 100 méter hátúszásba­n diadalmask­odott a tokiói paralimpán
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary