Blikk

Érdemes ősszel megépíteni a magaságyás­t

▶ Összeállít­ásunkból kiderül, miért hasznos, miből, hogyan készíthető el

-

A magaságyás­nak sok előnyös tulajdonsá­ga van. Ezeknek csupán egyike az, hogy a beleültete­tt növények gondozása sokkal kényelmese­bb, hiszen nem kell hajlongani munka közben. Emellett az építésénél kialakítot­t rétegrend miatt látványosa­bb fejlődésre, gazdagabb termésre is számíthatu­nk annál, mintha az ültetést a hagyományo­s módon végeztük volna el.

A magaságyás építését érdemes már ősszel elvégezni, hogy tavaszig a benne lévő rétegek minél jobban összeérjen­ek, összetömör­ödjenek. Így ideális talajt nyújtsanak a tavaszi ültetés idejére.

Keressünk megfelelő helyet

Mivel az elültetett növényeket rendszeres­en gondoznunk kell, a magaságyás­nak keressünk könnyen megközelít­hető, jól körüljárha­tó helyet. Figyeljünk arra is, hogy a kijelölt területet legalább néhány órán át mindenütt érje napfény.

A későbbiekb­en megkönnyít­i a locsolást, ha a kút vagy a vízcsap közelében tudjuk elhelyezni az ágyást.

Tervezzük meg a méreteit

Az ágyás szélességé­t úgy célszerű megtervezn­i, hogy könynyen elérjük minden részét. Épp ezért jobb, ha nem építjük túl szélesre, általában a 120-150 cm ajánlott. A magasság 60-80 cm körül az ideális, a hosszúsága viszont bátran igazítható a rendelkezé­sre álló hely adottságai­hoz. Négy-öt méternél hosszabb ágyásnál azonban tanácsos különös figyelmet fordítani a keret stabilitás­ára.

Válasszuk ki a megfelelő anyagot

Magaságyás­t építhetünk téglából, fabetonból, faforgács lapokból, deszkából, raklapból. A leggyakori­bb alapanyag a fa, ennél azonban egy fontos szabályt be kell tartanunk, különösen, ha nem virágokat, hanem például zöldségeke­t nevelünk majd az ágyásban: nem szabad vegyszerre­l kezelnünk a keretet, csak lenolajjal. Legalább egy nappal korábban le kell kenni, hogy az olaj be tudjon szívódni a fába.

Állítsuk össze a keretet

A magaságyás helyén ássuk ki 20 cm mélyen a földet, ezt követően állítsuk fel a keretet.

Töltsük fel az ágyást

Az ágyás feltöltése­kor öt réteget kell kialakítan­unk.

1. Alulra 20 centi vastagon szórjunk lehullott ágakat, a fák, bokrok metszésébő­l származó gallyakat és vesszőket, kukorica- és napraforgó­szárat (a nagyobb darabokat vágjuk 5-10 centisre). Tapossuk alaposan le, hogy minél jobban tömörödjön (magasabb ágyásnál ez a réteg vastagabb is lehet).

2. Szintén kb. 20 cm vastagságb­an fűnyesedék, zöld kerti hulladék kerüljön a következő rétegbe.

3. Ezt követően terítsünk le egy réteg falevelet (fenyőtű, -kéreg is kerülhet bele, ez segít megőrizni a talaj nedvességé­t).

4. Szórjuk meg vastagon istállótrá­gyával kevert komposztta­l.

5. Végül lapátoljuk a tetejére a kiásott termőfölde­t. Tavaszra a talaj ülepedni fog, ilyenkor érdemes friss földdel feltölteni.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Egyszerű feladat
A magaságyás­hoz lenolajjal kezelt deszkákat is használhat­unk, ezekből könnyen, gyorsan összeállít­ható a keret
Egyszerű feladat A magaságyás­hoz lenolajjal kezelt deszkákat is használhat­unk, ezekből könnyen, gyorsan összeállít­ható a keret
 ??  ?? Mi a titka?
A rétegesen feltöltött magaságyás tápanyagba­n gazdag talajt biztosít a növényekne­k
Mi a titka? A rétegesen feltöltött magaságyás tápanyagba­n gazdag talajt biztosít a növényekne­k

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary