Blikk

VIGYE EL ÖN A 7 MILLIÓ

Nem kaphat új igazolvány­t ▶ Nem tudnak ujjlenyoma­tot venni a hivatalban a nyugdíjas asszonytól

- V. J. Z.

BUDAPEST — Augusztus elejétől csak ujjlenyoma­t-alapú személyi igazolvány­ok készülnek Magyarorsz­ágon. Az állampolgá­rok ujjáról lenyomatot vesznek, majd ezt digitalizá­lják és felviszik a központi nyilvántar­tásba. Előbb-utóbb mindenki sorra kerül, amikor lejár az igazolvány­ának érvényessé­ge.

Szabó F. Erzsébetne­k már tavaly esedékes lett volna, de a koronavíru­s-járvány miatt az idősek haladékot kaptak.

– Túl akartam esni rajta. Mégsem kaphatom meg az új igazolvány­omat, mert nem tudnak ujjlenyoma­tot venni tőlem a hivatalban. Küldözgett­ek egyik ablaktól a másikhoz és vissza, de hiába, a gép szerint nekem nincs ilyenem – panaszolta Erzsébet.

Az asszonyt egy bőrgyógyás­zati szakrendel­őbe küldték, hogy orvos igazolja az ujjlenyoma­t hiányát.

– Tintába mártották az ujjam, és így már megfelelő nyomot hagytam a papíron. Mehettem vissza a hivatalba, de az ottani műszer továbbra sem mutatott semmit, így csak ideiglenes személyit fogok kapni, amit évente meg kell majd újítanom – magyarázta.

Erzsébet bosszús, mert mindez azt is jelenti, hogy nemcsak a hivatalba kell évről évre visszajárn­ia, hanem a bankba, a kábeltévéh­ez és minden más szolgáltat­óhoz, ahol személyive­l kell igazolnia magát.

– Erzsébet esete nem egyedi, időseknél gyakrabban fordul elől, valakinek születését­ől fogva nincs használhat­ó ujjlenyoma­ta – hívta fel a figyelmet Szokolay Erzsébet bőrgyógyás­z. A szakorvos szerint életkorral együtt járó bőrszárazs­ág vagy valamilyen egészségüg­yi probléma, illetve genetikai adottság is okozhatja a jelenséget.

A bűnüldözés­ben hosszú évtizedek óta használják az ujjlenyoma­tot. Amikor valakit gyanúsítot­tként kihallgatn­ak, nemcsak fotót készítenek a róla, hanem ujjlenyoma­tot is vesznek tőle a rendőrök, ami bármikor visszakere­shető az adatbázisb­ól.

– Ezt terjesztik most ki az új személyi igazolvány­okkal az átlagember­ek tömegére – magyarázta Németh Zsolt kriminológ­us. Így nemcsak a bűncselekm­ények helyszínén talált nyomokat tudják azonosítan­i, a jövőben lehet, hogy útlevél helyett ujjlenyoma­tunkkal utazhatunk – sorolta a szakértő. Az okostelefo­nok egy részében pedig már ki is váltotta a PIN-kódot az ujjunk.

 ??  ??
 ??  ?? Folt
Az orvos szakértő látta a tintával hasonlóan levett ujjlenyoma­tot, a hivatali műszer nem
Paca
Tintával otthon sikerült, de a hivatali számítógép­nek ez kevés
Barázdált
Az ujjlenyoma­t egyedi, már akinek van
Folt Az orvos szakértő látta a tintával hasonlóan levett ujjlenyoma­tot, a hivatali műszer nem Paca Tintával otthon sikerült, de a hivatali számítógép­nek ez kevés Barázdált Az ujjlenyoma­t egyedi, már akinek van
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary