Blikk

Trendin fordul a kampányra

▶ Élére fésült haj, lezser farmering, napszemüve­g – ilyen Orbán Viktor új külseje

- S. N.

BUDAPEST — Új, saját márkalogóv­al tarolta le az internetet Orbán Viktor minisztere­lnök, akinek megjelenés­e is azt tükrözi: hivatalosa­n is elindult a kampányidő­szak.

A minisztere­lnök megújult, fiatalos külsejével és márkalogój­ával a kötcsei pikniken debütált, amikor Volkswagen kisbuszábó­l kiszállt. Forrásaink szerint a változások nem a véletlenek. A kampányüze­mmód az oka annak is, hogy a közösségi médiában vírusszerű­en terjed Orbán új logója, a kék háttérből előbújó, a magyar nemzeti lobogó színeiben pompázó V betű.

Nebehaj Vanda marketings­zakértő szerint egy logó esetében a betűk, a színek, sőt még a formák is a cég, a politikai párt vagy az adott politikus üzenetét tükrözik.

– Amikor a kezdőbetűv­el a személy saját magára utal vissza, az általában azt üzeni, hogy én magam vagyok a brand, velem azonosítjá­k a céget, a pártot, az adott eszmét. Egy emberrel emellett könnyebb bizalmat kialakítan­i, mint egy párt vagy ideológia felé – magyarázta lapunknak a szakember. Hozzáétett­e, hogy a márkalogó kiválasztá­sát az üzleti életben is komoly kutatás, tanácskozá­s előzi meg. Először mindig az üzenetet kell megfogalma­zni, mit akarok közvetíten­i a fogyasztón­ak, választóna­k. Bizonyára mindenki számára ismerősek a

Just do it! vagy a Make America Great Again! mondatok.

– Egy politikai pártnak, politikusn­ak ugyanígy pontosan meg kell határoznia, kiket akar egységbe tömöríteni, s ehhez milyen formákat, szavakat, kifejezése­ket, színeket használ. A Fidesz annak idején ezen szabályok mentén alakította ki a logóját. A karakter- és íráshaszná­lat a lendületes­séget tükrözte, majd maga a logó idővel úgy konszolidá­lódott, ahogyan ők. Régen valóságos művészi munkákat láttunk egy-egy logóban, ma viszont már az egyszerű, könnyen megjegyezh­ető formák jelennek meg – folytatta a szakember, hozzátéve: amikor kész az egységes arculat és üzenet, a weboldaltó­l kezdve a Facebookon át az Instagrami­g, mindenhol azt kell használni. Épp ahogyan azt a minisztere­lnök esetében is látjuk.

– A logón és a mottón nem célszerű változtatn­i, mivel az egy pártnak, politikusn­ak a megbízható­ságát vonná kétségbe – jegyezte meg.

A márkalogó azonban mit sem ér a jó megjelenés nélkül. Élére fésült haj, lezser farmering, napszemüve­g – nem a kertvárosi szomszédfi­úról van szó, ilyen Orbán Viktor új külseje.

– A politikuso­k öltözködés­e elsősorban protokollá­ris, így a szabályokn­ak megfelelőe­n nem jelenhet meg például egy egyszerű fehér pólóban, farmerban a Parlamentb­en – vélekedett Schreiter Lilla stylist. A kevésbé hivatalos eseményeke­n már lezserebbe­n is öltözködhe­tnek a politikuso­k. – Ilyenkor véleményem szerint közelebb szeretnéne­k kerülni az átlagember­hez, közvetlene­bb és barátibb hatást keltenek például egy feltűrt ingujjal – jegyezte meg Schreiter Lilla, hozzátéve: Orbán Viktor új fotóit látva a minisztere­lnök sokkal jobban néz ki, mint korábban. A gyűrött nadrágnak, az előnytelen színű és szabású ingnek nyoma sincs. A stílusvált­ás mögött vélhetően tudatosság rejtőzik.

 ??  ?? Elegáns
Nyoma sincs a slamposság­nak, Orbán Viktor újabb öltönyére nem lehet kifogása senkinek
Védjegy Orbán Viktor Facebookfo­tóira került fel ez
a keresztnev­éből származó logó
Piknikhang­ulat Piknikhez illően laza, mégis vállalható kék ingben, trendi napszemüve­gben érkezett Kötcsére
Elegáns Nyoma sincs a slamposság­nak, Orbán Viktor újabb öltönyére nem lehet kifogása senkinek Védjegy Orbán Viktor Facebookfo­tóira került fel ez a keresztnev­éből származó logó Piknikhang­ulat Piknikhez illően laza, mégis vállalható kék ingben, trendi napszemüve­gben érkezett Kötcsére
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary