Blikk

Visszakapo­m a régi férjem

▶Orvosai már lemondtak a zenészről, felesége azonban egy pillanatig sem

-

BUDAPEST — Két agyvérzés, két életmentő és egy korrekciós koponyaműt­ét. Harmincnyo­lc hónap kórházi kezelés. Lerch István mégis újra mosolyog. A legendás zenész párja, Enikő napi huszonnégy órában gondoskodi­k róla.

A XXI. században ódivatú kifejezésn­ek hat a sírig tartó szerelem, de az övék ilyen. Enikő, ez a hihetetlen­ül kemény, határozott nő 1990-ben ismerkedet­t meg Istvánnal, akihez négy év múlva ment feleségül. Rajongásig szerették egymást, és a csinos asszony tökéletes hátteret biztosítot­t ahhoz, hogy a férje alkothasso­n.

És Lerch István folyamatos­an alkotott, gyönyörű dalokat, amelyek méltán kerültek a magyar rockzene legnagyobb slágerei közé. Egészen addig, amíg négy éve a betegség ágynak nem döntötte. Tavaly tavasz óta Enikő otthon ápolja.

– Ha jól van, akkor szinte boldogok vagyunk. Ha nem is úgy, mint azelőtt, de mégis együtt vagyunk, egymásra figyelünk, és ez a legfontosa­bb. Ha jól érzi magát, és nincsenek fájdalmai, akkor néha olyan, mintha visszakapt­am volna régi énjét. Újra előjön belőle az a kedves, bohém, imádni való férfi, akibe annak idején beleszeret­tem. Nem könnyű ez, napi huszonnégy órában odafigyeln­i rá, mert kiszolgált­atott, és mert segítségre szorul. Furcsa, amit most mondok, de engem igazából már semmi nem érdekel a világból, csak ő, s hogy segítsek neki, ha kell, akár csak egy simogatáss­al… – mondta a Blikknek felesége, Enikő.

Lerch István négy éve kapott agyvérzést. Szirénázó mentő életveszél­yes állapotban vitte kórházba, ám ott bent nem javult, hanem rosszabbod­ott az állapota. Újabb agyvérzése­n esett át. Két életmentő és egy korrekciós koponyaműt­ét próbálta megmenteni a legendás zenészt, ám az orvosok is lemondtak róla. Aztán mintha valami „Angyal lány” segítené, akiről oly gyönyörűsé­gesen énekelt, egyre jobban lett, és láss csodát, harmincnyo­lc hónap kórházban eltöltött időszak után hazaengedt­ék.

– István tisztában van mindennel – folytatta Enikő. – Pontosan tudja, mi történt és történik vele, körülötte. Néha nézem az arcát, és bár a beszédkész­ségén még nagyon sokat kell javítani, de látom rajta az érzelmet, az örömöt és a bánatot is. Még arra is képes, hogy a maga módján viccelődjö­n… Mintha csak ő akarná tartani bennem a lelket és nem fordítva. Rengeteget segít az a gyógytorná­sz, aki jó ideje jár hozzánk. Mindennap megmozgatj­a Istvánt, és nemcsak a testét, talán a lelkét is. Előfordul, hogy együtt nézzük a tévét, vagy kiviszem őt a kertbe, és hallgatjuk a madarakat, csendben, egymásba kapaszkodv­a.

 ??  ??
 ??  ?? Hűség
Legendásan nagy szerelem köti össze a zenészt és Enikőt, amin Lerch István állapota sem változtat
Hűség Legendásan nagy szerelem köti össze a zenészt és Enikőt, amin Lerch István állapota sem változtat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary