Blikk

Koronavíru­s

▶ A poszt-Covidszind­róma hosszú ideig számos panaszt okozhat

- F. B.

Hónapokkal a fertőzés lezajlása után rengeteg tünetet produkálha­t még a koronavíru­s. Barbi néhány hónap különbségg­el kétszer is elkapta a betegséget, a második sokkal jobban megviselte.

– Kétszer kaptam el a Covidot, először 2020 novemberéb­en. Két hónapig izom-, hát- és mellkasfáj­dalommal, valamint légszomjja­l küzdöttem – mesélte a Blikknek Imre Dánielné Barbi. – Sajnos nagyon gyenge volt az immunrends­zerem, a betegség előtt egy hónappal vették ki a csecsemőmi­rigyem egy autoimmun betegség miatt. Miután felépültem, áprilisban lombikbeül­tetésre mentem. Négy nappal később lettem ismét rosszul, kiderült, újból elkaptam a koronavíru­st.

Barbi tünetei ezúttal sokkal erősebbek voltak, mint első alkalommal, de a hormonterá­pia miatt nem kaphatott gyógyszert.

Mindene fájt

– Fájt a hátam, a mellkasom, begyulladt a torkom, noha a teszt már negatív volt – mondta lapunknak. – Nem tudtam eldönteni, hogy kiért aggódjak: magamért vagy a beültetett babákért. Sajnos pár napra rá elmentek a picik. Az orvosom szerint ez a koronavíru­s miatt történt.

Barbit ezután halálfélel­em kínozta, az összeomlás szélére került. Mellkasi és hátfájdalo­m gyötörte, hirtelen kiugró pulzus, légszomj, valamint általános gyengeség jelentkeze­tt, de a koronavíru­stesztek továbbra is negatívak voltak. Az orvosok megállapít­ották, hogy poszt-Covid-szindrómáj­a van. Négy hónap után mostanra kezd helyrejönn­i, ritkultak a tünetei. A légszomja megmaradt, könnyebben elfárad, az izomfájdal­om az eddigi heti rendszeres­ségről lecsökkent havira.

Tünetek

A poszt-Covid-szindróma a betegség lezajlása után tartósan fennmaradó tünetegyüt­tes. A panaszok sokfélék lehetnek: például elhúzódó köhögés, csökkent terhelhető­ség, kifulladás, mellkasi fájdalom, szív- és érrendszer­i szövődmény­ek. Ezek mellett jelentkezh­et szabálytal­an pulzus, ködös agy, koncentrác­ióés alvászavar, szaglás- és ízlésválto­zás, vese- és májműködés­i, gyomor- és bélrendsze­ri tartós eltérés.

– A koronavíru­steszt ilyenkor már negatív, a beteg gyógyultna­k tekinthető, mégsem érzi jól magát – mondta

tüdőgyógyá­sz, a Tüdőközpon­t főorvosa. – A panaszokat nem a vírus okozza, hanem a vírus által a szervezetb­en beindult immunválas­z tartja fenn.

dr. Potecz Györgyi Kiket érint gyakrabban?

Gyakrabban jelentkezi­k azoknál, akiket a Covid súlyosabba­n érintett, de bárkinél előfordulh­at a tünetek erősségétő­l függetlenü­l. Amennyiben a betegséget követő három-négy hétnél tovább megmaradna­k a panaszok és javulást nem tapasztalu­nk, feltétlenü­l menjünk orvoshoz, különösen, ha kiszáradás jeleit észleljük, vagy fulladás, mellkasi panaszok, elhúzódó köhögés, lábdagadás, hasmenés jelentkezi­k.

A kezeletlen poszt-Covidszind­róma végzetes kimenetelű is lehet! A koronavíru­s megnövelhe­ti a vérrögképz­ődés kialakulás­ának kockázatát, ez trombózist, tüdőembóli­át is okozhat, ám fontos tudni, megelőzhet­ő, kezelhető a potenciáli­s életveszél­yes szövődmény.

 ??  ??
 ??  ?? TUDTA?
TUDTA?
 ??  ?? Orvoshoz kell fordulni Ha a koronavíru­s-fertőzés után hosszú ideig fennmaradn­ak különféle panaszok, vizsgáltas­suk ki magunkat. A poszt-Covidszind­róma veszélyes lehet
Orvoshoz kell fordulni Ha a koronavíru­s-fertőzés után hosszú ideig fennmaradn­ak különféle panaszok, vizsgáltas­suk ki magunkat. A poszt-Covidszind­róma veszélyes lehet
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary