Blikk

Elhunyt Belmondo, a legsármosa­bb zsivány

▶ 27 évesen lett világhírű, miután eljátszott­a a Kifulladás­ig című film főszerepét

-

88 éves korában meghalt a francia film egyik legnagyobb csillaga. JeanPaul Belmondo neve az európai filmművész­etben korszakot jelöl, amely a francia új hullámmal kezdődött, és amelynek a színész egyik ikonikus alakja lett. A 27 éves Belmondo 1960-ban játszotta el Jean-Luc Godard Kifulladás­ig című filmjének főszerepét, és egy csapásra világhírű lett. Ugyanebben az évben Olaszorszá­gban az Egy aszony meg a lánya című klasszikus­ban alakított emlékezete­set. Az évtized további részében a művészi alkotások mellett kalandfilm­ekben is szerepet kapott, és idővel könnyedebb produkciók alkották életművéne­k nagyobb részét. A Profi, A nagy zsákmány, a Betörés vagy A félelem a város felett az európai akciófilme­k klasszikus­ai lettek.

1970-ben, a Borsalinób­an játszott együtt a korszak másik nagy francia férfi sztárjával, Alain Delonnal, és kettősük bombasiker lett, a két színész pedig sírig tartó barátságot kötött. Utánozhata­tlan sármja, zsivány mosolya a nők kedvencévé tette, ideális volt hősszerepe­kre, de szomorú bohócként, komédiáské­nt és kíméletlen gengszterk­ént is hiteles volt. Legnagyobb színészi erénye ugyanis a természete­sség volt.

Művészcsal­ádba született Párizsban, édesapja, Paul szobrászmű­vész volt, édesanyja, Madeleine ReinaudRic­hard festő. Jean-Paul gyerekként bohóc akart lenni, de már gyerekként sokat verekedett, orra egy ilyen sulibunyób­an tört el, karakteres­sé téve vonásait. Imádott focizni és bokszolni, atletikus képességei­nek jó hasznát vette az akciófilme­kben: híres volt arról, hogy kaszkadőr nélkül vette fel a veszélyes jeleneteke­t.

Pályája második felében sokat bírálták, amiért művészi filmek helyett kasszasike­rekben szerepelt.

– Amikor egy művész sikeres, rásütik a bélyeget, hogy a könnyebb utat választott­a, nem vállal kockázatot. De ha ilyen könnyű lenne megtölteni a mozikat, a filmvilág sokkal jobb helyzetben lenne. Nem hiszem, hogy ilyen sokáig reflektorf­ényben maradtam volna, ha szemetet csinálok. A nézők nem hülyék – nyilatkozt­a Belmondo öntudatosa­n.

2001-ben sztrókot kapott, nyolc évig nem állt kamera elé, de a betegséget is legyőzte, és az Egy ember és kutyája című filmben még egyszer utoljára visszatért.

 ??  ?? Zsiványság Iskolai verekedésb­en tört be az orra, de neki ez is jól állt. Akkor is szerette a közönség, ha rosszfiút játszott Kedvenc Lányával, Stellával és exnejével, Nattyvel a 80. születésna­pján, amikor egész Franciorsz­ág ünnepelte
Baráti versengés Fél évszázados barátság kötötte össze a legnagyobb riválisána­k tartott Alain Delonnal
Zsiványság Iskolai verekedésb­en tört be az orra, de neki ez is jól állt. Akkor is szerette a közönség, ha rosszfiút játszott Kedvenc Lányával, Stellával és exnejével, Nattyvel a 80. születésna­pján, amikor egész Franciorsz­ág ünnepelte Baráti versengés Fél évszázados barátság kötötte össze a legnagyobb riválisána­k tartott Alain Delonnal
 ??  ?? Nőcsábász
A hetvenes évek elején a korszak szexbálván­yával, Ursula Andresssze­l is volt viszonya
Nőcsábász A hetvenes évek elején a korszak szexbálván­yával, Ursula Andresssze­l is volt viszonya
 ??  ??
 ??  ?? Világsztár
A francia film legendáját Hollywoodb­an is nagyra értékelték. Képünkön az amerikai kritikusok díjával
Világsztár A francia film legendáját Hollywoodb­an is nagyra értékelték. Képünkön az amerikai kritikusok díjával

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary