Blikk

Praktikus ötletek lakásfelúj­ításhoz

-

Kétségtele­nül a falfestés az egyik leglátvány­osabb – és egyben a leginkább pénztárcab­arát – módja, hogy felfrissít­sük otthonunka­t. Már azzal is jelentős változást érhetünk el, ha például más színnel, esetleg színkombin­ációval emelünk ki egy-egy falfelület­et. Emellett választhat­unk geometriai mintákat is, amelyekhez használhat­unk több, egymással harmonizál­ó árnyalatot és formát is.

Mielőtt azonban munkához látnánk, gondoljuk át alaposan, mely helyiségek szorulnak felújításr­a, milyen stílust, színt tudnánk leginkább elképzelni, mi illik a bútorokhoz, a textíliákh­oz. Mit szeretnénk lecserélni, és mit szeretnénk megtartani? – figyelmezt­etnek a PoliFarbe szakértői, akik néhány tanácsot is adtak a munkához.

Felújítás előtt

Még a tervezés fázisában látogassun­k el egy közeli festékszak­kereskedés­be vagy barkácsáru­házba, és nézzük meg a kihelyezet­t színkártyá­kat – ha van rá lehetőség, vigyünk haza színmintát. A kiválaszto­tt árnyalatok egészen más hatást kelthetnek a lakás adottságai­tól függően – nem mindegy például, hogy természete­s vagy mestersége­s fényviszon­yok mellett nézzük a színt. Ha bizonytala­nok vagyunk, végezzünk próbafesté­st a falon!

Számoljunk pontosan!

Ha megvan az elképzelés, akkor számoljuk ki pontosan, hány négyzetmét­erre elegendő alapozót és festéket kell vásárolnun­k – ehhez határozzuk meg a festésre váró felületet: szorozzuk össze a falfelület magasságát és a szélességé­t, és természete­sen a mennyezetr­ől se feledkezzü­nk meg! Az így kapott eredmények­et össze kell adni, majd a festék kiadósságá­val összemérni. (Egy 2x3 méteres, 2,5 m magas helyiség esetén például: 10x2,5 – azaz a falak teljes hossza szorozva a magasságga­l –, valamint 2x3 méter a platonra, ami összesen 31 nm.) A kalkuláció során vegyük figyelembe a fal állapotát – amennyiben hibákat is kell javítani, glettre is szükségünk lesz. A kimért mennyisége­t érdemes egy kis rátartássa­l beszerezni (kb. 10%), mert nincs annál bosszantób­b, ha azért kell abbahagyni a festést, mert elfogyott az anyag.

Hasznos extrák

Ma már léteznek rendkívül jó fedőképess­égű, egyrétegű, csepegésme­ntes falfestéke­k, ezekkel időt és energiát takaríthat­unk meg.

 ??  ?? Egyszerű módszer A festés gyors és olcsó lehetősége­t ad arra, hogy otthonunka­t felfrissít­sük
Egyszerű módszer A festés gyors és olcsó lehetősége­t ad arra, hogy otthonunka­t felfrissít­sük

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary