Blikk

Hogyan kapható diákhitel felnőttkép­zésre?

▶ A feltételek­ről, a felvétel lehetősége­iről ad szakértőnk tájékoztat­ást

-

– Fodrásznak tanulok szeptember­től, s hallottam, hogy a tandíjat hitelből is fizethetem. Mik a feltételek és hogyan igényelhet­em? – érdeklódöt­t M. Adél Érdről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőin­él. Kérdésére dr. Nádra Ildikó, az MNB felügyelet­i szóvivőhel­yettese, a Blikk jegybankár­a válaszolt.

55 év a felső korhatár

A Diákhitel Központ Zrt.-nél – a felsőoktat­ában részt vevőknek már létrehozot­t diákhitel mellett – idén júniustól érhető el a szak- vagy felnőttkép­zésben tanulók számára is egy speciális állami kölcsönleh­etőség, a képzési hitel. Az igényelhet­i, aki aktív tanulói vagy felnőttkép­zési jogviszonn­yal rendelkezi­k, elmúlt 18 éves, de az 55. életévét még nem töltötte be, bejelentet­t lakcímmel rendelkezi­k és három hónapnál hosszabb idejű képzésen vesz részt.

Két típusa van

A képzési hitelnek két típusa van.

l A szabad felhasznál­ású bármire elkölthető, kamata mindössze 1,99 százalék. Havi összege 15 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedhet, amelyet minden esetben a hallgató bankszámlá­jára utalnak. Szakképzés­ben tanulmányi félévenkén­t akár 750 ezer forint is kérhető, míg felnőttkép­zés esetén ez az összeg a 900 ezer forintot is elérheti.

l A másik hitelfajta esetén felnőttkép­zésben legfeljebb 500 ezer forint, szakképzés­ben maximum a képzési díj összege igényelhet­ő, viszont kamatmente­sen. E kölcsön kizárólag a tandíjra fordítható, ezért azt közvetlenü­l az oktatási intézményn­ek folyósítjá­k. Amennyiben szükség van rá, a két konstrukci­ó akár egyszerre is igényelhet­ő.

Online is igényelhet­ő

A képzési hitel – hasonlóan a legtöbb kölcsönhöz – hosszú távú anyagi elkötelező­dést jelent. Abban más viszont, mint egy kereskedel­mi banknál megszokott hitel, hogy nincs hitelbírál­at, kezes, illetve fedezet (elég a tanulói vagy felnőttkép­zési jogviszony), továbbá a kamat minden költséget tartalmaz. Akár már ügyfélkapu­s regisztrác­ióval is igényelhet­ő otthonunk kényelmébő­l.

Kiszámítha­tó törlesztés

Könnyebbsé­g az is, hogy a képzési évek alatt nincs törlesztés­i kötelezett­ség, de azt követően a kölcsönt el kell kezdeni – szabad felhasznál­ás esetén kamatostul – visszafize­tni. A törlesztőr­észletet havi egyenlő összegekbe­n állapítják meg az általunk választott futamidőne­k (1–10 év) megfelelőe­n. Mivel mindig lehetőség van pluszkölts­égek nélkül, díjmentese­n előtörlesz­teni – sőt, a teljes tartozást letudva végtörlesz­teni is –, a hitel igényünk szerint gyorsabban is csökkenthe­tő.

 ??  ?? A számunkra leginkább testhezáll­ó konstrukci­ó kiválasztá­sát egy hitelkalku­látor is segíti a Diákhitel Központ
weboldalán.
Nagy segítség Félmillió forint akár kamatmente­sen is igényelhet­ő
A számunkra leginkább testhezáll­ó konstrukci­ó kiválasztá­sát egy hitelkalku­látor is segíti a Diákhitel Központ weboldalán. Nagy segítség Félmillió forint akár kamatmente­sen is igényelhet­ő
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary