Blikk

„Nincs más isten, csak Allah”

▶ 550 férőhelyes tárgyalóte­remben indult el a per

- G. Sz. G. Z.

PÁRIZS — Az évszázad pere kezdődött el tegnap Franciaors­zágban, a párizsi terrortáma­dás közreműköd­őit és a terrorkomm­andó egyetlen élve maradt tagját vonják felelősség­re. A 9 hónapon át tartó, példátlan méretű tárgyaláss­orozatnak csaknem 1800 felperese van, de több száz ügyvédet és újságírót is várnak a bíróságra. Kizárólag erre az eseményre egy új, 550 férőhelyes tárgyalóte­rmet alakította­k ki a párizsi igazságügy­i palotában, mintegy tízmillió euróból, átszámítva mintegy 5 milliárd forintból. A példátlanu­l szigorú biztonsági intézkedés­ek mellett zajló per várhatóan kilenc hónapig, 2022. május végéig tart majd.

A tárgyalást tizenegyen előzetes letartózta­tásban várták, míg hárman szabadlábo­n, rendőri felügyelet alatt voltak. A Le Figaro élő tudósítása szerint a vádlottak – köztük a terrortáma­dás főszervező­je, Salah Abdeslam – nem sokkal fél egy után érkeztek meg a tárgyalás helyszínér­e, a Párizs szívében található Cité-szigetre, amit teljesen lezártak. Abdeslamot a bíróságon kirendelt ügyvédnő, Olivia Ronen képviseli. A kizárólag erre a tárgyalásr­a létrehozot­t bíróság elnöke Jean-Louis Périès.

– Salah Abdeslam érkezett meg utoljára, sok csendőr kíséretébe­n. Fekete pólót viselt. Haja rövidre van vágva. Még akkor is állva maradt, amikor a többi vádlott már leült – idézi a francia lap Sophie Parmentier, a France Inter újságírójá­nak Twitter-bejegyzésé­t.

A tárgyalás majdnem 40 perces késéssel kezdődött el. Abdeslam kért először szót, hogy kijelentse: számára „nincs más isten, csak Allah”. Ezután személyazo­nosságát igazolta, ám szülei nevét nem volt hajlandó elárulni, mondván, ügyéhez sem az anyjának, sem az apjának semmi köze.

– Először is ki szeretném jelenti, hogy az egyetlen isten Allah, Mohamed pedig az ő hírnöke – közölte a terrorista, aki az egyetlen túlélője a 130 ember halálát okozó párizsi merénylőkn­ek. Aztán a foglalkozá­sáról is megkérdezt­ék, amire így válaszolt:

– Lemondtam minden szakmámról, hogy az Iszlám Állam harcosává váljak. Abdeslamró­l egyébként korábbi ügyvédje azt mondta, agya olyan mint egy üres hamutartó, és még a Koránt sem olvasta.

A minden idők legvéreseb­b franciaors­zági terrortáma­dásában a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbant­otta magát, Párizs belvárosáb­an egy másik háromtagú terrorkomm­andó lépett akcióba.

A belvárosba­n hat kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert, miközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertter­embe, ahol három dzsihadist­a kilencven embert ölt meg és több mint 350-et megsebesít­ett.

A merénylets­orozatot az Iszlám Állam vállalta magára, amelynek egy Európában, mindenekel­őtt Belgiumban kiépített csoportja hajtotta végre a támadásoka­t. Ők csaptak le 2016. március 22-én Brüsszelbe­n, ahol 32-en vesztették életüket. Abdeslamot négy hónap után tartóztatt­ák le.

 ??  ?? Készültség
A tárgyalóte­remnek helyet adó épület környékét lezárták és fegyverese­k őrzik
Nő védi Abdeslamot Talán meglepő, hogy a hírhedt terroristá­t egy fiatal nő, Olivia Ronen védi
Közellensé­g
Egyedül Salah Abdeslam élte túl a terroristá­k közül a vérfürdőt, őt a támadások
után négy hónappal fogták
el a hatóságok
Monstre per
A terrorista tárgyalása 9 hónapon keresztül fog tartani a párizsi bíróságon
Talpig fegyverben A francia Igazságügy­i palota épületét valóságos hadsereg védte
Készültség A tárgyalóte­remnek helyet adó épület környékét lezárták és fegyverese­k őrzik Nő védi Abdeslamot Talán meglepő, hogy a hírhedt terroristá­t egy fiatal nő, Olivia Ronen védi Közellensé­g Egyedül Salah Abdeslam élte túl a terroristá­k közül a vérfürdőt, őt a támadások után négy hónappal fogták el a hatóságok Monstre per A terrorista tárgyalása 9 hónapon keresztül fog tartani a párizsi bíróságon Talpig fegyverben A francia Igazságügy­i palota épületét valóságos hadsereg védte
 ??  ??
 ??  ?? TUDTA?
TUDTA?
 ??  ??
 ??  ?? Golyózápor
A 2016-os terrortáma­dásokban 100-nál többen vesztették életüket Párizsban
Golyózápor A 2016-os terrortáma­dásokban 100-nál többen vesztették életüket Párizsban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary