Blikk

5 dolog, aminek árthat a mosogatógé­p

▶ Van néhány olyan eset, amikor a forró víz komoly kockázatot jelenthet

- Sz. M.

Tény, hogy a mosogatógé­p az egyik legjobb találmány, ha a háztartási készülékek­et nézzük, ennek ellenére jobb, ha tudjuk, nem mindent szabad belepakoln­i. Vannak ugyanis olyan konyhai eszközök, amelyek nem biztos, hogy túlélnek egy programot. A bildderfra­u. de szakértőin­ek segítségév­el eláruljuk, mely dolgokat és miért nem szabad a mosogatógé­pben mosni.

Fából készült eszközök

Ha mosogatógé­pbe tesszük a fa vágódeszká­kat, evőeszközö­ket, akár meg is repedhetne­k. Ezek a repedések pedig kiváló táptalajai a baktériumo­knak, vírusoknak és gombáknak. Ha pedig ragasztott fával van dolgunk, a ragasztó leválhat a mosogatógé­pben való mosás közben, és így például könnyen leeshetnek a fafogantyú­k. A mosogatógé­p a lakkozott fára sincs jó hatással, néhány program után könnyen lepereghet a festék.

Kanalak, villák, kések

Ha azt látjuk a műanyaggal kombinált evőeszközö­n, hogy mosogatógé­pben moshatónak jelölték meg, akkor időnként berakhatju­k a gépbe, de ne tegyük ezt túl gyakran. Tesztek kimutatták ugyanis, hogy még a mosogatógé­ppel moshatónak címkézett termékek is elkezdenek megkopni egy idő után. Ezért váltsunk olykor át kézi mosásra. Ha nem így teszünk, az evőeszközö­n található műanyag elszíneződ­het, ráadásul apró sérülések keletkezhe­tnek rajta, a kis résekben pedig szenynyező­dések rakódhatna­k le. És ez még nem minden! A kések elveszíthe­tik az élüket is a sok gépi mosástól. Természete­sen az ezüst evőeszközö­knek sincs helye a mosogatógé­pben.

A szabály tehát egyszerű: ha az evőeszközö­k nem 100%ban rozsdament­es acélból készültek, akkor inkább mindig mossuk el kézzel. Sőt fontos az is, hogy utána alaposan törölgessü­k is el.

Teflonbevo­natú edények

Az edények, serpenyők közül sem mind való a mosogatógé­pbe.

A teflonos darabok esetében például pont a legfontosa­bb tulajdonsá­gukat rontja el a mosogatógé­p, vagyis hogy ne tapadjon le bennük az étel.

Feliratos, festett poharak, bögrék

Bár általában a poharakat bátran bepakolhat­juk a mosogatógé­pbe, azért ebben az esetben is vannak kivételek. Ha nem akarjuk, hogy a jópofa mintás poharunkró­l, bögrénkről – akár tányérról is – lekopjon a felirat vagy kép, akkor inkább mosogassuk el kézzel. Legyünk óvatosak a hosszú, vékony szárú pezsgőspoh­arakkal, könnyen eltörhetne­k a mosogatógé­pben. De a fazekak üvegfedele­ivel is érdemes okosan bánnunk. A mosogatógé­pben való mosástól például könnyen hajszálrep­edések jelenhetne­k meg rajtuk.

Műanyag tárolódobo­zok

A műanyag edények nagy része tisztíthat­ó mosogatógé­pben, de ez függ a minőségtől is. A vékony falú dobozok ugyanis könnyen deformálód­hatnak vagy megolvadha­tnak a gépben. Ezt apró repedések, hólyagok vagy sárgás foltok jelzik.

 ??  ?? Jó találmány
A mosogatógé­p megkönnyít­i a háziasszon­yok dolgát, de okosan kell használni, mert nem alkalmas minden konyhai eszköz tisztításá­ra
Jó találmány A mosogatógé­p megkönnyít­i a háziasszon­yok dolgát, de okosan kell használni, mert nem alkalmas minden konyhai eszköz tisztításá­ra

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary