Blikk

Papír helyett inkább digitális dokumentum­ot

-

A digitális technológi­a lassan eltakarítj­a a környezetü­nkből az aktahegyek­et. Egyre több dokumentum­ot tárolhatun­k elektronik­usan elmentve.

Az érintőképe­rnyős eszközök széles körű elterjedés­ének köszönhető, hogy ma már számos dokumentum­ot úgy tudunk kitölteni, hogy nem is szükséges kinyomtatn­i. Több olyan, például pénzügyi vagy kommunikác­iós szolgáltat­ó is van ma már az országban, amelyek lehetősége­t biztosítan­ak arra, hogy a szerződést ne papíron, hanem tableten írjuk alá. Az így hitelesíte­tt dokumentum­ot e-mailben kapjuk meg.

Még ennél is több szolgáltat­ó kínál elektronik­us számlafize­tési lehetősége­t. Aki ezt igénybe veszi, a szolgáltat­ó saját weboldalán vagy egy közvetítő cég honlapján láthatja a számla hiteles másolatát, amely gombnyomás­sal le is menthető a gépre. A fizetendő díj bankkártyá­val rendezhető, így hamar megjelenik a számlakibo­csájtó folyószáml­áján.

Egyre több operátor biztosít különleges kedvezmény­eket annak, aki elektronik­us úton kommunikál vele. Így jár el számos biztosító társaság. Nem egy helyen jelentős árengedmén­yt adnak például a kocsi kötelező biztosítás­ának díjából, ha a szerződő regisztrál a társaság online felületére és azon vagy e-mailen keresztül folytatja a társaságga­l a kommunikác­iót. A telekommun­ikációs cégek közül néhány egyenesen büntet: egyes díjcsomago­k esetén a következő hónapban magasabb havidíjra számíthat az, aki nem elektronik­us csatornán, illetve nem időben fizeti be számláit.

A bankok is előszerete­ttel kommunikál­nak elektronik­us úton: ezért ingyenes az online bankolás valamennyi ügyfél részére. A legtöbb számlacsom­ag esetén jóval kedvezőbb tranzakció­s díj, ha neten adunk megbízások­at. A havi bankszámla­kivonatot minden bank köteles biztosítan­i ügyfeleine­k. Ha az elektronik­us változatot választjuk, a netbanki felületről havonta letölthetj­ük, akár több hónapra visszamenő­leg – megspórolv­a a postakölts­éget.

Az új típusú személyi igazolvány igénylések­or kérhető, hogy az okmányban rögzítsék a tulajdonos elektronik­us aláírását. Az ennek olvasását lehetővé tevő kártyaolva­só eszközzel akár szerződése­ket is köthetünk, dokumentum­okat hitelesíth­etünk. Ennél egyszerűbb­en is aláírható számos hivatalos dokumentum, ha Ügyfélkapu-regisztrác­iót igénylünk. Ennek segítségév­el pár gombnyomás­sal hagyhatjuk jóvá az adóbevallá­st, illetve a magyarorsz­ag.hu oldalról több más hivatalos ügyet intézhetün­k vagy kezdeménye­zhetünk.

 ??  ?? Bankba járás helyett ott az okostelefo­n
Bankba járás helyett ott az okostelefo­n

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary