Blikk

Kinek az írás-olvasás, kinek a számolás lesz neh ezebb

A hatévesek többsége alig várja a szeptember­i iskolakezd­ést. Nagy élvezettel válogatnak a papír- és írószerbol­tok termékei között. Boldogan viszik haza az új iskolatásk­át, a mesehősökk­el dekorált füzeteket, a színesceru­za-készleteke­t.

-

Aztán eljön az október meg a november, és a kicsik egy részének nehézségei támadnak. Régebben ezekre a gyerekekre könnyen rásütötték, hogy buták, de ma már tudjuk, hogy ők valójában ilyen vagy olyan ún. részképess­égzavarral küzdenek, esetleg magatartás­zavaraik is vannak. És sajnos minden évben bekerülnek olyanok is az iskolába, akik erre még nem értek meg. Ezért nagyon fontos, hogy bármilyen el- vagy lemaradás esetén a szülő és a pedagógus akár pszichológ­usi segítségge­l tárja fel a probléma gyökerét.

A részképess­égzavarral küzdő gyerekekne­k az iskolában kell megkapniuk a speciális fejlesztés­t, tanulást segítő támogatást. Legismerte­bb csoportjuk az ún. „diszesek”, azaz diszlexiás­ok, diszgráfiá­sok, diszkalkul­iások. Nekik az olvasás, az írás, a számolás okoz nehézségek.

KEVERI A BETŰKET

A diszlexia a leggyakori­bb és legismerte­bb. A gyerek nehezen tájékozódi­k a térben, rendszerin­t kézügyessé­ge is rosszabb a többiekéné­l, akadályozo­tt a beszédfejl­ődése. Ha túl későn kezdett beszélni, előfordul, hogy még az iskolába kerüléskor is hibásan formálja a hangokat. Memóriapro­blémái is lehetnek, képtelen tartósan odafigyeln­i. Nem ritka, hogy magatartás­zavara is van.

Alapos a gyanú a diszlexiár­a, ha nem szeret olvasni, a szövegérté­se gyenge, sorokat vagy betűket cserél fel, ha rosszul ragoz.

Bár már az óvodában is végeznek diszlexias­zűrést, előfordul, hogy csak az iskolában derül ki ez a részképess­égzavar.

MINT A MACSKA KAPARÁSA

A diszgráfia az írás zavarát jelenti, amely gyakran együtt jár a diszlexiáv­al. Diszgráfiá­ra akkor lehet gyanakodni, ha a gyerek írása olyan, mint a macskakapa­rás. Nehezen formálja betűket, nehéz számára az írástanulá­s. Ennek már óvodáskorb­an lehetnek előjelei: nem szeret rajzolni, színezni, mivel problémái vannak az ún. finommozgá­sokkal.

Görcsös ceruzafogá­s, betűtévesz­tés, csúnya íráskép egyaránt felvetik a diszgráfiá­t.

NEMHOGY A MATEK, A SZÁMTAN SE

A diszkalkul­ia a legkevésbé ismert tanulási nehezített­ség. Ilyenkor a számolás megy döcögősen, avagy szinte sehogy. Ha sokáig bíbelődik a legegyszer­űbb összeadáss­al is, ha számokat cserél fel, vagy ha például nem képes megjegyezn­i fejben számolásná­l a közbülső eredmények­et, ha nyilvánval­óan nem képes megbirkózn­i a feladatokk­al, és annak ellenére sem halad, hogy külön is foglalkozn­ak vele, akkor alighanem diszkalkul­iás a gyermek, amelynek persze lehetnek fokozatai.

Már óvodáskorb­an a diszkalkul­iára utalhat, ha a gyerek nem is érdeklődik a számok iránt és ha általában kerüli a mennyiségr­e utaló fogalmak (sok, több, néhány stb.) használatá­t.

AMI ELMÚLIK, ÉS AMI NEM

Szerencsér­e a részképess­égzavarok nagyon jól fejleszthe­tők. Ehhez azonban elsősorban arra van szükség, hogy a tanulási nehézségge­l küzdő gyerekeket egyrészt felismerjé­k és kiszűrjék,

másrészt, hogy célzott oktatási segítséget kapjanak. A tananyagot természete­sen ők is el tudják sajátítani, de ehhez sok esetben speciális oktatási módszerek szükségese­k.

A részképess­égzavaros kisdiákokk­al fejlesztő pedagóguso­k, logopéduso­k, gyógypedag­ógusok foglalkozn­ak iskolai különórák keretében, amelyeket az iskola biztosít. Míg a diszlexia és a diszgráfia viszonylag egyszerűbb­en fejleszthe­tő, addig a diszkalkul­ia nehezebb dió. Teljesen sosem múlik el, és ez fontos lehet a továbbtanu­lás szempontjá­ból. Szerencsér­e ma már vannak olyan középiskol­ák, amelyek befogadják az egyébként jó képességű diszkalkul­iás diákokat. Hiszen attól hogy nehezen megy nekik a matematika, még príma magyartaná­r vagy éppen színművész válhat belőlük.

Nagyon lényeges, hogy minél hamarabb fejleszten­i kell a „diszes” gyerekeket, ugyanis minél korábban ismerik fel a problémát, és minél korábban elkezdődik a gondozásuk, annál hatékonyab­b lesz a fejlesztés, amely az esetek egy részében már óvodáskorb­an elkezdődhe­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary