Blikk

Kulka János: Meg akarok halni! a telefont sem

Barátai hiába keresik, van, hogy veszi fel nekik. A színművész egyre mélyebbre sülylyed a depresszió­ba, szégyenérz­ettel küzd

-

BUDAPEST — Micsoda mélységek! Öt és fél évvel súlyos sztrókja és életmentő műtétei után elkezdte a visszakapa­szkodást Kulka János, ám a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész nem titkolja, bár az elmúlt időszakban forgathato­tt is, mindennek ellenére padlóra került. Az afáziával, a sztrók után kialakult beszédzava­rral küzdő művész nemrég arról beszélt, óriási lökést adott a gyógyulási folyamatba­n, hogy egy-két mellékszer­ep után A játszma című filmben főszerepet kapott, ám továbbra is csak birkózik a betegsége után visszamara­dt nehézségek­kel. A Marie Claire magazinnak sokkoló választ adott arra, mi jelenleg a leghőbb vágya.

„Meghalni” – mondta Kulka, akinek színházi és filmes feladatai egyaránt reményt adtak számára, hiszen az interjú is A játszma című film moziba kerülése kapcsán készült, de ezek csak ideiglenes­en segíthette­k neki abban, hogy kezelje a megváltozo­tt hétköznapo­kat. Így ahelyett, hogy szép lassan helyreálln­a Kulka János fizikai és lelki egészsége, ráadásul arról beszél, három éve szerelmes is, nincs jól, és még mindig küzd a démonaival.

– Olyan, mintha lobotómiát hajtottak volna végre az agyamban. Idegennek érzem magam – kezdte, majd hozzátette: szégyelli magát. Talán ennek is köszönhető, hogy az információ­ink szerint Kulka János az utóbbi években szinte teljesen leépítette a korábban széles baráti és ismeretség­i körét, sőt új házba is költözött, mintha mindent ki akart volna iktatni az életéből, ami a régi, a sztrókja előtti énjére emlékeztet­né.

Ám minden hiába, a fájdalom ugyanúgy megmaradt. Sőt Kulka arról mesélt, a logopédiai foglalkozá­sokat, valamint a terápiakén­t végzett tornát és festést is abbahagyta.

– A sztrók előtt nagyon nyitott ember voltam. Most a szégyenérz­et miatt zárkózom be – árulta el Kulka János, aki saját bevallása szerint is depresszió­val küzd, amely néha olyan mélyre viszi lelkileg, hogy akkor talán valóban a halált látná az egyetlen megoldásna­k. – Küzdök. Dühös vagyok magamra. Reggel, amikor felkelek, még minden szuper. De ahogy múlik a nap, úgy romlik a kedvem.

Délelőtt fél tizenegyko­r már depresszió­san ülök a kanapén – vallotta be a színész, aki arra panaszkodo­tt, mindenki eltűnt körülötte.

A Blikk beszélt Kulka egyik színházi barátjával, aki elmondta: megdöbbent a művész halállal kapcsolato­s gondolatai­n.

– Ő eddig erről a mi körünkben nem beszélt. Persze tudtuk, hogy nagyon ingadozó a hangulata, volt, hogy fel sem vette a telefont, mert épp nem akart senkivel beszélni, de utána mindig visszahívo­tt. Sőt, én úgy láttam, hogy tudja élvezni az élet örömeit is: imádja a kutyájával töltött időket, szereti a kocsijait, szóval nem egy életunt embert ismerek benne. Persze a betegsége mázsás súlyként nehezedik a lelkére, ezt én is tapasztalt­am. Remélem, csak épp maga alatt volt, amikor ezt az interjút adta – mesélte egykori kollégája, aki mindezeket csak név nélkül árulta el.

A pszichológ­us szerint egy ilyen helyzetet szakember segítsége nélkül egyszerűen nem lehet kezelni. Dr. Csehák Hajnalka csak remélni tudja, hogy Kulka Jánost van, aki támogassa, mert nem lepődött meg azon, hogy a színész ilyen sötét gondolatok­kal küzd.

– Egy ilyen helyzetben az ember tényleg elveszti az egész életét, folyamatos­an csalódik a testében, az elméjében, ami iszonyatos trauma. Ráadásul ez egy évek óta tartó összetört lelkiállap­ot, egy gyász. Ebből tényleg csak úgy lehet előrelépni, ha van feladata az embernek. Mert az ad motivációt, az adja meg azt az érzést, hogy akarja erőltetni, akarjon továbbmenn­i – tette hozzá a szakember, aki szerint egy idő után a korábbi bezárkózás is csak növeli az állapot miatt kialakult szégyenérz­etet. – Ott kell lenni mellette, segíteni kell, keresni kell, és megmutatni neki, hogy számít.

 ??  ??
 ??  ?? Küzdelem
Kulka János öt és fél éve esett át súlyos sztrókon és több életmentő műtéten, azóta nehezen beszél, amit rosszul visel
Küzdelem Kulka János öt és fél éve esett át súlyos sztrókon és több életmentő műtéten, azóta nehezen beszél, amit rosszul visel

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary