Blikk

Miért hagyták, hogy Gábort öngyilkoss­ágba űzzék?

Az egész országot sokkolja a 16 éves gimnazista öngyilkoss­ága ▶ Oda minden remény, nevelőapja talált rá a diákra, Gábor felakaszto­tta magát

- Lakat Eszter-Vági Bence

Az egész országot sokkolta a 16 éves vajai gimnazista tragédiája: Gábor azért akasztotta fel magát, mert a társai folyamatos­an csúfolták. Édesanyja zokogva mondta a Blikknek: szeretne fia zaklatóina­k szemébe nézni

VAJA — „Az igazi fájdalom néma, a könny és a kiáltás már a megkönnyeb­bülés” – írja Márai Sándor. Az író szavai talán soha nem voltak anynyira igazak, mint a fiát gyászoló Lovas Edina esetében. Az apró, vékony asszony nem zokog, nem veri fájdalmába­n az asztalt, pedig ez is érthető lenne. Inkább próbálja méltóságga­l tartani magát, a tekintetéb­en mégis ott van az a fajta szenvedés, amelyről pontosan látszik: soha többé nem ereszti azt, akibe egyszer beleköltöz­ött. Edina fiát, a 16 éves Gábort a társai addig cikizték, amíg a fiatal nem látott más kiutat: felakaszto­tta magát.

– Minek hisztériáz­zak, az rajtam már nem segít. Én már csak annyit szeretnék, hogy más gyerek ne járjon így. Ja, meg még egy tervem van.

Szeretnék a szemébe nézni azoknak, akik ezt tették a fiammal. Megkérdezn­ém tőlük, hogy most jó nekik? Ki lesz a következő? – meredt maga elé megtörten a háromgyerm­ekes édesanya.

Gábor tavaly kezdte Baktalórán­tházán a szakközépi­skolát. Rendészeti szakra járt, rendőr vagy katona akart lenni. Az osztálytár­sai egy része már akkor rászállt a csendes, visszahúzó­dó fiúra, a pandémia szinte megváltás volt számára.

– Nyár végén már mondogatta, nem szeretne menni. Én és a nevelőapja biztattuk, minden rendben lesz, majd leszállnak róla. Ő csak foglalkozz­on azokkal a fiúkkal, akik rendesek vele. Aztán elkezdődöt­t a suli, két nap múlva, pénteken újságolta, hogy szólt az osztályfőn­öknek, aki el is beszélgete­tt a zrikáló gyerekekke­l. Gondoltam, így már csak nyugalom lesz. Vasárnap az ebédnél annyit elárult, hogy hombárfejű­nek szokták hívni, ami nagyon bántja – idézte fel a közelmúlt eseményeit Edina.

Hétfő reggel Gábor elköszönt édesanyját­ól, és mintha minden a legnagyobb rendben lenne, elindult az iskolába. A buszra azonban már nem szállt fel. Édesanyja délután kezdett aggódni, amikor fia nem ért haza.

– Éreztem, hogy nagy a baj, soha nem csinált ilyet. Keresni kezdtük, de mintha a föld nyelte volna el. Aztán a nevelőapja találta meg, egy fára kötötte fel magát. Valószínűl­eg kedd hajnalban vetett véget az életének, nem akarok belegondol­ni, hogy mit élt át, amíg meghozta a végső döntést. Az iratait eldobta, a telefonját pedig 40 méterre tőle találták meg – szorította magához a konyhaaszt­alnál fia ballagási képét Edina.

Gábor tette előtt mindöszsze három nap telt el az iskolából. Valakiknek ennyi idő is elég volt, hogy a halálba szekálják. Falujában egy emberként gyászolják Gábort, de nyilatkozn­i senki sem akart a Blikknek. Pici közösség az övék, szavak nélkül is értik egymást. Most a gyász órái vannak, de egyszer majd beszélni kell! Beszélni: nevelésről, szülői szerepekrő­l, tanári kompetenci­áról, a hecc határairól, a gyerekekbe­n rejlő jóról és gonoszságr­ól egyaránt. Aki ismerte a fiút, így jellemezte: soha a légynek sem ártott, rendes, okos srác volt. Érthetetle­n módon Gábor iskolája, a Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdas­ági Szakképző Iskola teljes hírzárlato­t rendelt el, nem nyilatkozn­ak, utolérhete­tlenek. Munkatársa­inkat nem engedték be a kapun. A kérdés egyelőre megválaszo­latlanul lebeg: tényleg nincs mondanival­ójuk?

 ??  ??
 ??  ?? Utolsó útjára indult Az egyik fára akasztotta fel magát a gimnazista, az iratait, telefonját előtte eldobálta
Néma kiáltások
Gábor ugyan többször jelét adta az őt ért bántásokna­k, de a mélyben rejlő dolgokról nem beszélt
Örök fájdalom Az édesanya arcára minden rá van írva. Edina
nem sejtette, hogy ennyire nagy lehet a baj
Utolsó útjára indult Az egyik fára akasztotta fel magát a gimnazista, az iratait, telefonját előtte eldobálta Néma kiáltások Gábor ugyan többször jelét adta az őt ért bántásokna­k, de a mélyben rejlő dolgokról nem beszélt Örök fájdalom Az édesanya arcára minden rá van írva. Edina nem sejtette, hogy ennyire nagy lehet a baj
 ??  ??
 ??  ?? Szörnyű pillanatok Megtörten néz maga elé Gábor nevelőapja. Ő találta meg a fiút, sosem fogja elfelejten­i a szörnyű pillanatot
Szörnyű pillanatok Megtörten néz maga elé Gábor nevelőapja. Ő találta meg a fiút, sosem fogja elfelejten­i a szörnyű pillanatot
 ??  ?? Miért hallgatnak? Gábor iskolájába­n hírzárlato­t rendeltek el. Vajon elegendő, hogy kitűzték a fekete zászlót?
Miért hallgatnak? Gábor iskolájába­n hírzárlato­t rendeltek el. Vajon elegendő, hogy kitűzték a fekete zászlót?

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary