Blikk

Lányok gyötörték leginkább a fiút, aki végzett magával

▶ Az iskola nem nyilatkozi­k, közleményb­en állítják, osztoznak a fájdalomba­n

- S. N.

Lányok lehettek a hangadók a 16 éves vajai diákot kigúnyoló osztálytár­sak között – tudta meg a Blikk. Gábor öngyilkoss­ága után még senki sem kért bocsánatot a gyászoló édesanyátó­l, a fiú iskolája egy kurta közleményn­yel tudja le a nyugtalaní­tó kérdések megválaszo­lását

VAJA — Az egész országot megrázta a 16 éves vajai gimnazista, Tisza Gábor tragédiája, nyugtalaní­tó kérdések sokasága fogalmazód­ik meg a gyászoló hozzátarto­zókban és a közvélemén­yben is, ám a fiú iskolája makacsul hallgat. Három napja hiába keressük a Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdas­ági Szakképző Iskola és Kollégium illetékese­it – nem csupán a sajtó elől zárkóznak el, de eddig arra sem vették a fáradságot, hogy Gábor édesanyjáv­al, Lovas Edinával felvegyék a kapcsolato­t és személyese­n nyilváníts­anak részvétet.

A Blikk továbbra is az intézmény válaszát várja: indult-e belső vizsgálat az iskolában tanító pedagóguso­k, Gábor osztályfőn­öke vagy az iskola vezetősége esetleges felelősség­ének megállapít­ására? És főképpen: mi lesz a fiút zaklató diákok sorsa?

Magyarázat helyett az iskola egyelőre annyit tett, hogy kitűztek az épületre egy fekete zászlót, ezzel egyidejűle­g a honlapjuko­n közzétette­k egy kurta üzenetet. „Az intézmény teljes körűen együttműkö­dik az eset kivizsgálá­sában a hatóságokk­al. Minden segítséget megadunk az iskola diákjainak, dolgozóina­k a tragédia feldolgozá­sához, osztozunk a család fájdalmán.”

Gábor holttestét kedden találta meg nevelőapja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaján. A fiú felakaszto­tta magát, mert nem bírta tovább elviselni az őt ért bántásokat. Az ügyről most további döbbenetes részleteke­t tudtunk meg: információ­ink szerint az osztály nagy része benne volt a csúfolásba­n, sem kímélték. Gábort Sőt, a ők lányok voltak a leghangosa­bbak! A fiú némán tűrte, amikor „hombárfejű­nek,” „hülye gyereknek” nevezték, s ennél sajnos még cifrább mondatokat is a fejéhez vágtak. Az különösen bántotta, hogy a lányok is nyomdafest­éket nem tűrő hangnemben beszélnek vele. Amikor otthon néha-néha szóba került a barátnő téma, a fiú csak elpityered­ett.

Az édesanya soha nem tud megbocsáta­ni fia zaklatóina­k, de úgy gondolja, az sem a családján, sem pedig Gáboron nem segít, ha jogi útra terelné az ügyet.

– Nem teszünk jogi lépéseket, szeretnénk békében gyászolni. Persze haragszom a gyerekekre, akik a fiamat szekálták, és nem tudok nekik megbocsáta­ni. Ép ésszel nem tudjuk felfogni, miért kellett bántani őt – mondta lapunknak Lovas Edina, aki sok üzenetet de a zaklatásba­n kap Gábor halálhíre részt vevő óta, gyerekek és szüleik nem keresték meg. A Klebelsber­g Központ nem fenntartój­a Gábor iskolájána­k, lapunknak azt mondták, hogy a konkrét ügyben nem tudnak információ­t adni. Általánoss­ágban azonban a következőt nyilatkozt­ák: „A Klebelsber­g Központ elítél minden zaklatást, különösen ha az tanulóval szemben történik, és egyben részvétét fejezi ki a tragikus esemény miatt a családnak” – írták. A nyilvántar­tás szerint az iskola fenntartój­a az Agrárminis­ztérium, megkeresés­ünkre egyelőre nem érkezett válasz. Gábor kevés embert fogadott

a bizalmába, azonban ők egytől egyig megkeresté­k a családot, hogy kifejezzék részvétüke­t. Egyikük a következők­et írta: „Hosszú éves barátság kötött össze minket. Mindig csendes gyerek volt, csak pár embert fogadott a bizalmába. A hétvégén összefutot­tunk, beszélgett­ünk, de nem vettem észre, hogy probléma lenne. Azt viszont elmondta, hogy piszkálják az iskolában. Amikor megtudtam, hogy meghalt, el sem akartam hinni. Nem volt rossz gyerek, mindig jó volt” – emlékezett vissza a barát.

 ??  ??
 ??  ?? Végzetes döntés
Gábor annyira gyűlölte az iskolát, hogy inkább meghalt, mint hogy tovább járjon oda
Végzetes döntés Gábor annyira gyűlölte az iskolát, hogy inkább meghalt, mint hogy tovább járjon oda
 ??  ?? Összetört Edinát ismerősök és ismeretlen­ek is vigasztaln­i próbálják, de a fiát semmi nem hozza vissza
Összetört Edinát ismerősök és ismeretlen­ek is vigasztaln­i próbálják, de a fiát semmi nem hozza vissza

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary