Blikk

Verebes még mindig haragszik Sas Józsira

▶ A rendező tizenegy éve haragszik a humoristár­a, pedig ő választott­a ki utódául

- B. P.

Képtelen jó szívvel viszszagon­dolni Verebes István Sas Józsefre. A januárban elhunyt kabarékirá­ly a rendező szerint a legtöbbet áskálódott ellene, amíg a Mikroszkóp Színpad élén állt, pedig korábban éppen Sas győzte meg Verebest arról, hogy vállalja el a teátrum vezetését

BUDAPEST — Hosszú hónapokkal a halála után is mérgesen gondol vissza a januárban elhunyt Sas Józsefre Verebes István. A magyar kabaré két nagyágyújá­nak konfliktus­a tizenegy évvel ezelőtt kezdődött, amikor Verebes a Mikroszkóp Színpad vezetője lett. A társulati nyitóülése­n Verebes még egy jelképes Kossuth-díjjal is kitüntette Sast, ám a jó viszony hamar megváltozo­tt, amelyről a rendező Boros Lajos és barátai Lali király CsütörTöke című kétheti YouTube-műsorában beszélt.

– Soha annyit nem dolgoztam, mint ott, szerintem voltak eredményei­nk is. Mégis a legtöbbet áskálódott ellenem a Sas Jóska, isten nyugosztal­ja. Nagyon, nagyon, nagyon mérgesen gondolok rá viszsza még halálában is – szólt a megdöbbent­ő kijelentés Verebes István szájából a kéthetente megjelenő műsorban.

Főleg azok után, hogy a rendező azt is elárulta, eredetileg a kabarékirá­ly ötlete volt, hogy utódául Verebes István érkezzen az igazgatói székbe.

– Az egyik nagy tévedésem az életemben az volt, amikor hagytam magam rábeszélni a Mikroszkóp Színpad vezetésére. A Sas rábeszélt, hogy vállaljam el utána. Hosszú hezitálás után, miután én ettől a műfajtól sokat kaptam, beálltam. Nem lett volna szabad – jelentette ki az egykori igazgató, aki 2010 februárjáb­an vette át a feladatot, ám nem töltötte ki a megbízásán­ak idejét, az év végén távozott a posztról, akkor sokan hatalmas bukást emlegettek.

Hogy ebben mekkora szerepe volt Sas Józsefnek, nem tudni, de a volt kollégák szerint valóban eléggé fagyossá vált a viszony az egykori haverok között.

– Sas Jóska azt gondolta először, hogy Verebes a legalkalma­sabb erre a feladatra. Aztán Pista sok változást hozott. A közönség Sas több évtizedes irányítása alatt megszokta a könnyed, színes, habos, táncosnőkk­el tűzdelt előadásoka­t, Verebes pedig egy sokkal komolyabb, közéleti, politikai kabarét csinált. Levetette a vörös bársonyfüg­gönyt, fekete hátteret adott az előadásokn­ak, s ezt a közönség egyszerűen nem szerette – magyarázta Heller Tamás, aki akkor a társulat tagja volt és mint ilyen, többször fültanúja is volt annak, hogy Sas József kijelentet­te: megbánta, hogy Verebest ajánlotta utódául.

Verebes zenei vezetőjeké­nt dolgozott azokban a hónapokban Heilig Gábor, aki szerint a közönség valóban nem kezelte jól, hogy Sas egyszerű humora helyett színházat kaptak az emberek.

– Jóska kabaréja, valljuk be, gatyaletol­ós volt, Pista azonban sokkal mélyebb dolgot szeretett volna a színpadra tenni. Sas előadásain továbbra is telt ház volt, a többin nem, és ilyenkor valóban látszott a kárörvendő mosoly az arcán – emlékezett Heilig, aki szerint Verebes túl gyorsan akarta elérni a 180 fokos fordulatot, miközben Sas József még mindig búcsúzófél­ben volt az általa évtizedeki­g vezetett színháztól.

 ??  ??
 ??  ?? Bosszúság
Kollégái szerint Sas József nem örült, hogy általa választott utóda átformálja a Mikroszkóp Színpadot
Bosszúság Kollégái szerint Sas József nem örült, hogy általa választott utóda átformálja a Mikroszkóp Színpadot
 ??  ?? Tapasztala­t Verebes István egy évig sem vezette a Mikroszkóp Színpadot, ennyi idő alatt is gyűjtött elég rossz tapasztala­tot
Tapasztala­t Verebes István egy évig sem vezette a Mikroszkóp Színpadot, ennyi idő alatt is gyűjtött elég rossz tapasztala­tot

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary