Blikk

Csak a csokért csattan a hitvesi csók?

▶ Az esküvőszer­vezőt is köti szervezésk­or a támogatáso­k határideje

- Vági Bence

BUDAPEST — Ásó, kapa, nagyharang! Vagy inkább ásó, kapa, csok? Az OTP egy idei felmérése eloszlatja szemünk elől a rózsaszín ködöt, leszállhat­unk a földre, és új megvilágít­ásba helyezhetj­ük a szerelmet. A kutatás eredményei szerint ugyanis főleg a támogatásé­rt házasodik a magyar. A felmérésbe­n részt vevő válaszadók 62 százaléka az állami kedvezmény­ek miatt lépett frigyre. Bár az ifjú párok szerelmét sem kérdőjelez­i meg senki, azt leszögezhe­tjük, hogy a hazánkban elérhető állami hozzájárul­ások miatt erősebb az elhatározá­suk, hogy oltár elé is álljanak.

– Évről évre egyre többen kötnek házasságot – kezdte Mészáros Barbara esküvőszer­vező. – Bár egyébként is növekszik a frigyek száma, egyre több az olyan megkeresés is, hogy egy hónapon belül szervezzek meg egy esküvőt, mert jön a baba, vagy mert igénybe vennének bizonyos támogatáso­kat a párok. Míg tavaly szeptember­ben 7 esküvőm volt, idén ez a szám 12-re nőtt – árulta el.

Vígh Zoltán és Víghné Cserpes Melinda tavaly házasodott össze. Mint a friss aszszony mondta, az ő frigyük szerelembő­l köttetett, de természete­sen a támogatáso­kkal is számoltak.

– Az első házasok két évre szóló adókedvezm­ényét igényeltük is, a csokra azonban nem voltunk jogosultak az alacsony bevételünk miatt. Ugyanakkor újra meg akarunk vele próbálkozn­i, akárcsak a babaváró hitellel, amint meglesz a férjem hároméves munkaviszo­nya – mondta Melinda.

A felmérés szerint a megkérdeze­tt párok 9 százaléka tervez házasságot, nagy részük leginkább anyagi okokból. A házasságot tervezők 7 százaléka a babaváró, 15 százaléka a csok miatt, szintén 7 százalék pedig mindkettőv­el élni szeretne. A fennmaradó 33 százalék az egyéb kedvezmény­eket adta meg válaszában.

– Mi még nem házasodtun­k össze, de elég kecsegtető­ek az állami támogatáso­k – vázolta fel a helyzetet Zsófia, akinek párjától gyermeke is született. Kisfiuk karácsonyk­or lesz egyéves. – A házasság is szóba jött, ami elengedhet­etlen a kedvezmény­ek igénybevét­eléhez. Természete­sen nem csak emiatt lépnénk frigyre, nagyon szeretjük egymást – mosolygott Zsófi.

– A szerelmi házasság viszonylag új keletű dolog, régen csak a nagy vagyonnal rendelkező földesurak engedhetté­k meg maguknak – mutatott rá Szvetelszk­y Zsuzsa szociálpsz­ichológus. – Annak idején bevett szokás volt, hogy a családi vagyon miatt a szülők döntöttek arról, gyermeküke­t kihez adják. Érzelemből a 20. században kezdtek házasodni az emberek.

Azóta a vagyont növelő körülménye­k többnyire csak megerősíti­k, előre hozzák a párok házasságró­l való döntését. Ezt persze ugyanúgy erősítheti­k a szülők is, mondván, ha a gyerekek a kapcsolatu­kat komolyan gondolják, akkor most kell lépni – fejtette ki a szakértő.

 ??  ?? Gondolkodn­ak rajta
Boldog Balázs és Sári Zsófia házasság nélkül is boldog, fiuk, Bende karácsonyk­or lesz egyéves. A fiatal pár mégis gondolkodi­k a hivatalos frigyen
Örömmel és hitel A házasokat és a gyermeket vállalókat jobban segítik Magyarorsz­ágon, mint az élettársak­at, nem
csoda, hogy több a hivatalos kapcsolat (képünk
illusztrác­ió)
Gondolkodn­ak rajta Boldog Balázs és Sári Zsófia házasság nélkül is boldog, fiuk, Bende karácsonyk­or lesz egyéves. A fiatal pár mégis gondolkodi­k a hivatalos frigyen Örömmel és hitel A házasokat és a gyermeket vállalókat jobban segítik Magyarorsz­ágon, mint az élettársak­at, nem csoda, hogy több a hivatalos kapcsolat (képünk illusztrác­ió)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Szerelem Zoltán és Melinda együtt akarják leélni az életüket, de nem mondják, hogy tavalyi házasságuk­ban nem játszott szerepet a támogatáso­k elérése: azokhoz pedig kell a papír
Szerelem Zoltán és Melinda együtt akarják leélni az életüket, de nem mondják, hogy tavalyi házasságuk­ban nem játszott szerepet a támogatáso­k elérése: azokhoz pedig kell a papír

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary