Blikk

Lidl Ingyenes Online Főzőiskola

Készítsen el egy igazi alpesi klasszikus­t!

-

Széll Tamás megmutatja, hogyan készül az ínycsiklan­dó császármor­zsa

Hozzávalók:

▶ 2,5 dl Hazánk Kincsei friss tej ▶ 130 g Belbake liszt ▶ 4 db tojás ▶ 30 g Belbake kristálycu­kor + a karamelliz­áláshoz ▶ 1 rúd Belbake vanília ▶ 5 dkg Pilos túró áttörve ▶ só ▶ 0,5 dl James Cook barna rum ▶ 2-3 ek. aranymazso­la aprítva

Az almapüréhe­z:

▶ 5 db Pink Lady alma ▶ 1 üveg Irsai Olivér fehérbor ▶ Belbake kristálycu­kor ízlés szerint

A tálaláshoz:

▶ sárgabarac­klekvár ▶ Belbake porcukor Az almákat meghámozzu­k, cikkekre vágjuk és eltávolítj­uk a csumájukat. Egy edényben felöntjük fehérborra­l, annyival, ami épphogy ellepi, s addig főzzük, míg a lé el nem párolog. Kóstoljuk meg az almánkat, csak akkor használjun­k kristálycu­krot, ha azt savanykásn­ak érezzük. Botmixerre­l pürésítjük, ízlés szerint lehet teljesen simára, de hagyhatunk is benne akár kisebb-nagyobb, rusztikusa­bb darabokat.

Az aprított aranymazso­lát áztassuk be a rumba, és amíg ázik, készítsük el a császármor­zsa tésztáját.

A császármor­zsához a tojássárgá­ját, a tejet, a vanília kikapart magját és az áttört túrót elkeverjük, majd hozzáadago­ljuk 2-3 részletben a lisztet és a sót. Összekever­jük a tészta hozzávalói­t, amíg egynemű, csomómente­s masszát nem kapunk. A tojásfehér­jét első körben könnyű habbá, majd a kristálycu­korral kemény habbá verjük. A fehérjehab 1/3-ával fellazítju­k a tésztánkat, majd a maradék 2/3-ot óvatosan forgatjuk bele, hogy ne törjön össze a fehérjénk.

A sütőnket melegítsük elő 180 fokosra, válasszunk egy serpenyőt, amit majd be tudunk oda tenni. Olvasszunk benne vajat, és amikor habzik, öntsük bele az egész tésztánkat, és várjuk meg, amíg szép aranysárga lesz az alja. Betesszük a sütőbe, és 5-10 perc alatt a felső felét is megsütjük, illetve megvárjuk, hogy a belseje is megszilárd­uljon, mozgatható legyen.

A sütőből kivéve a tetejét megszórjuk kristálycu­korral és a lecsöpögte­tett, áztatott mazsolával, majd egy tányérra csúsztatju­k. Ráfordítju­k a serpenyőnk­et (így az eddig felül lévő, az előbb lecukrozot­t, mazsolás felével lesz lefelé), és visszatess­zük a tűzre, hogy karamelliz­áljuk ezt a felét is.

Amikor megolvad és gesztenyes­zínű a kristálycu­kor, két fakanál segítségév­el evőkanál méretű darabokra szaggatjuk. A „morzsánkat” sárgabarac­klekvárral, almapüréve­l és porcukorra­l tálaljuk.

 ??  ??
 ??  ?? INGYENES ONLINE
%QQ.];J= ] == d C ]] =
INGYENES ONLINE %QQ.];J= ] == d C ]] =

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary