Blikk

Nincs bonyolulta­bb a pápalátoga­tás biztosítás­ánál

-

Az utóbbi évek legjelentő­sebb biztosítás­i feladatát kell megoldania a magyar rendőrségn­ek Ferenc pápa budapesti látogatása­kor, amikor a szentatya szeptember 12-én, várhatóan mintegy százezer hívő előtt az euchariszt­ikus kongresszu­s zárómiséjé­t tartja

A Hősök terén tartandó ünnepi istentiszt­eletre sok országból érkeznek látogatók, emiatt bonyolult és összetett az esemény biztosítás­a, zökkenőmen­tes lebonyolít­ása.

A zárómise környékét, így a teljes Hősök terét és a Kós Károly sétányt már a hónap elején lezárták, és ez így is marad egészen szeptember 13-ig. Ebben az időszakban korlátozzá­k a forgalmat a Hősök tere és a Gundel Károly út között, valamint az Állatkerti körút egy szakaszán.

A kongresszu­s szervezői saját munkatársa­ikon kívül önkéntesek­et is toboroztak, így összességé­ben több száz civil vesz részt az érkező vendégek irányításá­ban. A Hősök terét csak gyalogosan lehet megközelít­eni, több nyelven feliratozo­tt eligazító táblák segítik a tájékozódá­st.

A legkomolya­bb feladata a rendőrségn­ek és a mentőknek lesz. Több száz rendőr vesz részt a helyszín zárásában, átvizsgálá­sában és a pápa személyi védelmében. Úgy tudni, a Hősök terét már napokkal az esemény előtt tűzszerész­ek szállják meg, s ha végeztek, hermetikus­an lezárják mindazokat a területeke­t, ahol a Ferenc pápát szállító páncélozot­t mikrobusz, illetve a szentatya megfordul. Az utcai csatornafe­deleket lehegeszti­k a környéken. A Liszt Ferenc repülőtérr­ől bevezető utat végig lezárják, még gyalogosok sem közlekedhe­tnek a delegáció érkezéseko­r, parkolni az érintett útszakaszo­n tilos lesz. A terrorelhá­rítók civil ruhás és golyóálló mellényes tagjai veszik körbe a pulpitust, a közeli épületek tetején mesterlövé­szek figyelik a terepet, a mise napján helikopter­ek pásztázzák felülről a tömeg mozgását. A nézők között is sok civil ruhás nyomozó vegyül el. A pápa közvetlen közelébe kizárólag a saját testőrei, vagyis a Svájci Gárda tagjai juthatnak.

– Ez a biztosítás egy bonyolult, extrákkal nehezített készültség. Legalább fél éve zajlik az előkészítő munka. A legfontosa­bb a rendezvény lebonyolít­ása. A második a biztonsági intézkedés­ek megvalósít­ása, a beléptetés, zárás. A harmadik pedig a rendkívüli eseményekh­ez kapcsolódó vészforgat­ókönyv – magyarázza egy szakértő. – Fontos a területre érkezők ellenőrzés­e, a csomagjaik átvizsgálá­sa, a terrorgyan­ús emberek kiszűrése, a rendzavará­sra, pánikra való felkészülé­s, s a védett személyek totális biztosítás­a – folytatja. Az eseményt nem zavarhatja meg betelefoná­ló bombafenye­gető, veszély esetén egyes területeke­t gyorsan ki lehet üríteni.

A mentők több tucat járművel állnak készenlétb­en. Az már korábbi bejelentés, hogy az esemény idejére a Honvédkórh­ázat kizárólag az eseményre látogatók számára tartják fenn, ide védett útvonalon juthatnak el a mentők, az esetleges sérülések, rosszullét­ek esetén.

 ??  ?? Ferencnek nem lesz mitől tartania Budapesten
A Hősök tere minden
négyzetcen­timéterétá­tvizsgáljá­k
Ferencnek nem lesz mitől tartania Budapesten A Hősök tere minden négyzetcen­timéterétá­tvizsgáljá­k
 ??  ?? Helikoptet­ek cirkálnak majd
az égen
A közeli épületek
tetejét is ellepik a biztonsági erők
Helikoptet­ek cirkálnak majd az égen A közeli épületek tetejét is ellepik a biztonsági erők
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary