Blikk

Méltó búcsú

-

Kiskorom legnagyobb félelme az volt, hogy meghal a nagymamám. Az valamiért fel sem merült bennem, hogy az imádott szüleimet elveszíthe­tem, de attól őrülten szorongtam, hogy Éva mama egyszer végleg elmegy. Szerencsér­e sokáig köztünk volt, szupernagy­iként és igazi barátnőkén­t kísért kamasz-, majd felnőttkor­om főbb állomásain. 2007-ben pont anyák napján halt meg.

Akkor azt mondtam, hogy én nem megyek el a temetésére, mert nem bírom végigcsiná­lni a szertartás­t. Végül győzött a józan ész, és bármilyen furcsán is hangzik, földöntúli megnyugvás­t adott ez az utolsó út.

Rettenetes­en sajnálom, akinek ez nem adatik meg, hiszen lezárás nélkül nincs búcsú és újrakezdés sem. Most éppen ezzel a lelki borzalomma­l kell megküzdeni­e egy családnak. Idős férfi rokonukat új felesége teljesen elszeparál­ta tőlük, majd amikor a bácsi hosszú szenvedés után meghalt, még a temetésére sem mehettek el.

Számomra felfoghata­tlan, mi játszódik le egy ember lelkében, amikor a gyász óráit az egymásba kapaszkodá­s helyett aljasságra használja fel. Azt pedig csak remélni tudom, hogy a bácsi az égi kávéház teraszáról mindent lát, és így pontosan tudja: rokonai nagyon szerették őt és gondolatba­n fogták a kezét utolsó útján.

 ??  ?? főmunkatár­s
Lakat Eszter
főmunkatár­s Lakat Eszter

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary