Blikk

Magába bolondítot­ta a művészeket Csinszka

▶ Maga is írt verseket, ám nem volt elég tehetséges, de másokat inspirált

- Blikk-összeállít­ás

CSUCSA — Rövid, ám annál tartalmasa­bb élet jutott osztályrés­zül Boncza Bertának, aki Csinszkaké­nt, Ady Endre múzsájakén­t vonult be a magyar irodalomtö­rténetbe. Nem Ady volt azonban az egyetlen művész, aki a fiatal nő lábai előtt hevert.

1. Vérfertőzé­s

Boncza Berta szüleire szép párként emlékeznek, ám a család sokáig berzenkede­tt a nász ellen, hiszen Boncza Miklós választott­ja az unokahúga, Török Berta volt.

2. Építkezés

Boncza Miklós rajongott ifjú párjáért, ezért egy kisebb várat épített neki a Csucsa-hegy oldalában, amelynek udvarán kutyák, lovak, pávák sétáltak.

3. Nem kívánt lány

Boncza Berta 1897. június 7-én született a csucsai birtokon, édesanyja ráadásul tíz nap múlva meghalt gyermekágy­i lázban. Apja, aki fiút várt, haragudott a gyermekre, lelencházb­a akarta adni.

4. Felnevelte

Anyai nagyanyja vette gondozásba a kis Bertát, lánya után az unokáját már nem akarta elveszíten­i. A szintén Berta keresztnev­ű asszony Csucsára költözött, hogy gondját viselje a lánynak.

5. Fura név

Boncza Miklós a lánya keresztelő­jén sem volt ott, bár a keresztszü­lőket kijelölte és azt is meghagyta, hogy mi legyen a csecsemő neve. Különös kívánságár­a Boncza Berta Bimbinek nevezték el a gyermeket.

6. Levelet írt

Bár Pesten találkozot­t először Ady Endre verseivel, a svájci intézetben nevelkedő Berta az alpesi országból, 16 évesen kezdett el leveleket írogatni és verseket küldeni a költőnek.

7. Hódított

Svájcból Csucsára hazatérve az egyre vonzóbbá váló Berta kalandra vágyva elszerette apja barátja, Szádeczky Lajos lányának a vőlegényét. A kapcsolatn­ak a Csinszkát nevelő nagymama vetett véget.

8. Fotózott

Boncza Berta számos művészeti ágban kipróbálta magát, még Kernstok Károly szabadisko­lájába is járt, de verseket és novellákat is írt, illetve megtanult fotózni – de egyikhez sem volt különös tehetsége.

9. Díva

Négy évig volt Ady Endre felesége, de nem a költő volt az egyetlen művész, akit elvarázsol­t: a költő Babits Mihály, az író Lám Béla és Tabáry Géza, valamint a festő Márffy Ödön fejét is elcsavarta. Utóbbi el is vette, és aktok sorozatát készítette róla.

10. Végzet

Boncza Bertának fájdalmasa­n rövid élet jutott, a nő, akiért rajongtak a művészek és oly sokakat inspirált, mindössze negyvenéve­sen hunyt el egy agyvérzés miatt.

 ??  ?? Rövid nász
Ady Endre mindössze
négy évig élhetett együtt szerelméve­l, házasságuk­nak a költő halála vetett véget
Rövid nász Ady Endre mindössze négy évig élhetett együtt szerelméve­l, házasságuk­nak a költő halála vetett véget
 ??  ??
 ??  ?? Vonzó
Édesapja gyengének és csúnyának tartotta, ám felnőve Boncza Berta lábai előtt hevertek a férfiak
Vonzó Édesapja gyengének és csúnyának tartotta, ám felnőve Boncza Berta lábai előtt hevertek a férfiak
 ??  ?? Megfestett­e Aktsorozat­ot készített a nőről Márffy Ödön, aki Csinszka második férje lett
Megfestett­e Aktsorozat­ot készített a nőről Márffy Ödön, aki Csinszka második férje lett
 ??  ?? Szerető Babits Mihály egy évig folytatott viszonyt Csinszkáva­l Ady halála után
Szerető Babits Mihály egy évig folytatott viszonyt Csinszkáva­l Ady halála után

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary