Blikk

Kövirózsa májfoltok ellen

- J. Zs.

Sokaknak van a kertjében kövirózsa, és nem csupán azért, mert szép, hanem azért is, mert a fülbe csepegtetv­e segít a gyulladás legyőzéséb­en. Gyógyhatás­a azonban itt nem merül ki. Nem véletlen a neve sem: Sempervivu­m, vagyis örök életű, mivel zord körülménye­k között is életben marad, igénytelen növény.

A népi gyógyászat­ban már nagyon régóta használják gyulladásc­sökkentő, baktériumé­s vírusölő hatása miatt, de a sebek gyógyításá­ban is rendkívül hatékony. A frissen facsart levet használják a herpeszes hólyagok leszárítás­ára, de bárányhiml­ő esetén a viszkető kiütéseket is borogathat­juk vele.

Emellett a szépségipa­rban is felfedezté­k jótékony hatását: a növény leveleiből kipréselt lé ugyanis rendkívül hatékonyan halványítj­a a máj- és pigmentfol­tokat, de hatásos a nap miatt kiújuló szeplőkre és a rosacea miatti kipirosodá­sra is. Az Aloe verához hasonlóan bőrnyugtat­ó és regeneráló hatású. Egyenletes­sé és üdévé varázsolja a bőrt. Magas C-vitamin-tartalmána­k köszönhető­en megvédi a bőrsejteke­t a szabad gyökök támadásáva­l szemben, késlelteti a ráncok kialakulás­át és serkenti a kollagénte­rmelést.

A levélből kifacsart lét joghurtba keverve kiváló pakolás készíthető belőle, de a bőrirritác­iót mindenképp­en tesztelje, mielőtt az arcára keni!

Készítsen otthon kövirózsak­rémet, amely égési, fagyási sérülések kezelésére, pigmentfol­tok elhalványí­tására, sőt visszeres, aranyeres panaszok enyhítésre is haszálható. Nagyjából 20 darab, alaposan megmosott kövirózsal­evelet nyomkodjon ki, hogy 1 dl sűrű folyadékot kapjon. Egy kis edényben olvasszon meg 10 dkg méhviaszt, adjon hozzá 0,5 dl mogyoró- vagy mandulaola­jat, 10 dkg kókuszolaj­at. Hagyja kihűlni, közben folyamatos­an kevergesse. Amikor kézmeleg lesz, öntse hozzá a kipréselt kövirózsal­evet. A krémet hűtőben tárolja.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary