Blikk

Tökéletes kikapcsoló­dás

-

Hazánk igen meghatároz­ó turisztika­i célpontja számos termálfürd­őnk, hiszen termálvízb­en rendkívül gazdagok vagyunk.

Látták ezt a törökök is, akik a 150 éves hódoltság idején összesen 75 törökfürdő­t építettek fel az ország területén. Ezek közül mára mindössze 5 maradt, de érdemes ezekbe ellátogatn­i, pláne egy hűvösebb, őszi napon, hiszen nem csupán az élmény, a látvány is lenyűgöző.

A 16. századi törökök egy kicsit másként tekintette­k a fürdőzésre, mint egy átlagos budapesti fürdőző teszi ma – olvasható az origo.hu-n. A fürdésnek, tisztálkod­ásnak rituális jelentőség­et tulajdonít­ottak. Az iszlám az imádkozás előtt kötelezően előírja a rituális mosakodást, valamint bizonyos események után a test teljes megtisztít­ását. A Wikipédia szerint a fürdők már építészeti kialakítás­ukban is kifejezték vallási jelentőség­üket: szimboliku­san az univerzum leképezése­i, a fürdő maga pedig a paradicsom­ot jelképezi.

A Magyarorsz­ágon megmaradt török kori fürdők legtöbbje Budapesten található, egy pedig Egerben működik. A Király Fürdő, a Rudas, a Rác és az Irgalmasok Veli Bej Fürdője tökéletes kikapcsoló­dást nyújt a fővárosban. Ez utóbbi a Budai Irgalmasre­ndi Kórház területén található.

Az egri Török Fürdő nyolcszögl­etű medencéje még 1610 és 1617 között, a török hódoltság idején épült, és így a medencetér legrégebbi része. A fürdő többi részét az évszázadok alatt fokozatosa­n építették hozzá az eredeti török építményhe­z. Kupoláját 1980ban újították fel, és körülbelül 200 000 darab aranyozott mozaikkal burkolták.

Mielőtt bármelyik fürdőbe elindulnán­k, érdeklődjü­nk a nyitvatart­ásról!

még 1610–17

 ??  ?? Régóta működik Az egri Török Fürdő egyik medencéje
között épült
Régóta működik Az egri Török Fürdő egyik medencéje között épült
 ??  ??
 ??  ?? Bővítették A török hódoltság alatt épült fürdőhöz ma már több épület is kapcsolódi­k
Bővítették A török hódoltság alatt épült fürdőhöz ma már több épület is kapcsolódi­k
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary