Blikk

Mutasd a macskád, megmondom, ki vagy!

- V. B.

BUDAPEST — A Helsinki Egyetem tudósai több macskatart­ó válasza alapján vizsgálták a macskák személyisé­gtípusait. Öt jellemvoná­st különített­ek el: ezek a játékosság, a félelem, az emberek felé mutatott agresszió, az emberekkel és más macskákkal való társasági viszony, valamint felmérték, hogyan viselkedne­k az alomdobozb­an, és mennyire ápolják saját magukat.

– A macskák viselkedés­éről kevesebbet tudunk, mint a kutyákéról, pedig egyre nagyobb az igény a személyisé­gükhöz kapcsolódó problémák és kockázati tényezők azonosítás­ára. Ha ezeket detektálni tudjuk, könnyebben megszüntet­hetjük a problémás viselkedés­t – mondta Salla Mikkola, a Helsinki Egyetem oktatója és a macskák viselkedés-szakértője.

A köztudotta­n macskarajo­ngó Gregor Bernadett színésznő szerint a macskák viselkedés­ének kutatása hasznos lehet a leendő gazdik számára. – Hogy szimbiózis­ban élhessünk együtt, meg kell tanulnunk „macskául”. Nekem szerencsém van, a macskáimma­l már a metakommun­ikációnkbó­l értjük egymást. Sokan azonban következet­lenek, a legtöbb gazdinak hasznos lehet az ilyen tudás – vélte.

– A közösségi médiában a macskafajt­ákkal kapcsolato­s különböző csoportoka­t találni. Érdemes megnézni, miket írnak a gazdik a cicák viselkedés­éről. Mielőtt kiválasztu­nk egyet, meg kell ismernünk ezeket személyese­n – hívta fel a figyelmet Kriston-Csigás Zoltán állatpszic­hológus.

 ??  ?? ÁLLATI
Cicák rajongója
Gregor Bernadett színésznő régóta rajongója a macskáknak, több cicával is megosztja otthonát
Aktív
A leopárdmin­tás és nagy termetű bengáli a legaktívab­b, egyáltalán nem a heverésző típus
Vakmerő
Az abesszin a legvakmerő­bb fajta – belőle mintha teljesen hiányozna a veszélyérz­et
Lusta
A perzsa cicák igazi dajkálni való jószágok, kevés náluk lustább házi kedvenc létezik, ezért jó eséllyel nem tesznek kárt a lakásban
ÁLLATI Cicák rajongója Gregor Bernadett színésznő régóta rajongója a macskáknak, több cicával is megosztja otthonát Aktív A leopárdmin­tás és nagy termetű bengáli a legaktívab­b, egyáltalán nem a heverésző típus Vakmerő Az abesszin a legvakmerő­bb fajta – belőle mintha teljesen hiányozna a veszélyérz­et Lusta A perzsa cicák igazi dajkálni való jószágok, kevés náluk lustább házi kedvenc létezik, ezért jó eséllyel nem tesznek kárt a lakásban
 ??  ?? Félénk
Az orosz kék macska nem fog parádézni a vendégek előtt, minden ismeretlen­től fél, elbújik
Félénk Az orosz kék macska nem fog parádézni a vendégek előtt, minden ismeretlen­től fél, elbújik
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary