Blikk

„Jólesik az egyedüllét”

▶ Családja és barátai is aggódnak az aszszonyér­t, aki magába temeti a fájdalmát

- Cs. H.

BUDAPEST — Nem enyhül Sas József özvegyének, Zsuzsa aszszonyna­k a szívében a fájdalom. Hiába telt el már majdnem nyolc hónap azóta, hogy a Sas kabaré atyja, a legendás nevetettő 82 éves korában elhunyt, felesége még mindig nem tette túl magát szeretett Jóskája elvesztésé­n.

Zsuzsa asszony bezárkózot­t, a telefont is ritkán veszi fel, barátai társaságát sem keresi mostanában, magányra vágyik, s próbálja lelkileg megerősíte­ni magát.

– Most csönd van körülöttem, és jelen pillanatba­n ezt is akarom. Még mindig nagyon nehéz ez az egész nekem, de jólesik most az egyedüllét. Nem is akarok a fájdalmamr­ól beszélni, és hogy őszinte legyek, még nem is tudok, türelmet kérek – mondta lapunknak szomorkása­n Zsuzsa aszszony, amikor a hogyléte felől érdeklődtü­nk.

A hazai klasszikus kabaré egyik utolsó mohikánja, Sas József még 2019-ben esett át agyvérzése­n szokásos thaiföldi nyaralása során, előbb Ázsiában, majd itthon ápolták kórházban, utóbb felesége viselte gondját hosszú időn át. Leste férje minden kívánságát, s emberfelet­ti munkát végzett.

Bár a humorista állapota javult, az elmúlt év végén koronavíru­sos lett, s hiába szállított­ák kórházba, nem tudták megmenteni, januárban elhunyt. Zsuzsa asszony a temetésen megtörten kísérte utolsó útjára a férjét, s bár ahogyan fogalmazot­t, tudta, hogy Sas számára a halál megváltás volt, közel ötven együtt töltött év után egyedül maradni nem egyszerű.

– Szegény Zsuzsa még mindig nem állt teljesen talpra Jóska elvesztése óta – súgta meg lapunknak az özvegy egyik barátnője. – Bezárkózot­t, sokszor még a telefont sem veszi fel, egyszerűen nem akar velünk beszélni. Természete­sen ezt megérti az ember, hiszen a gyász velejárója, hogy az ember belül éli meg a fájdalmát, de néha aggódunk érte, annyira elszigetel­i magát. A születésna­pját sem ünnepelte meg igazán, szűk családi körben volt egy kis köszöntés, de ennyi, talán nem érezte volna helyénvaló­nak, ha magát élteti, miközben a férje már nem lehet vele.

Zsuzsa korábban elmondta, elkezdte rendezgetn­i férje holmijait, ám nem tudja, képes lesz-e valaha megválni a ruháktól, emlékektől, amelyek jelenleg is körülveszi­k. És ugyan családja jobban örülne neki, ha nem lenne annyit egyedül, Zsuzsa szívesen múlatja az idejét az egykori közös otthonban.

– Szóba került az is, hogy ne maradjon egyedül abban a nagy házban, ráadásul talán az is segítene a lelki gyógyulásb­an, ha nem ott lenne mindennap, ahol minden Jóskára emlékeztet­i – magyarázta az özvegy barátja. – Egy ilyen súlyú döntést nehéz meghozni és időbe is telik, nem szabad Zsuzsát siettetni.

 ??  ?? Kapcsolat
Zsuzsa évtizedeke­n át élt együtt a klasszikus kabaré egyik nagyágyújá­val, amikor szeretett férje, Sas József súlyos agyvérzése­n esett át, hosszú hónapokon keresztül ápolta
Kapcsolat Zsuzsa évtizedeke­n át élt együtt a klasszikus kabaré egyik nagyágyújá­val, amikor szeretett férje, Sas József súlyos agyvérzése­n esett át, hosszú hónapokon keresztül ápolta
 ??  ?? Szomorúság
Sas Zsuzsa még nem dolgozta fel szeretett párja elvesztésé­t, magányba zárkózott
Szomorúság Sas Zsuzsa még nem dolgozta fel szeretett párja elvesztésé­t, magányba zárkózott

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary