Blikk

Hogyan adjuk le a nyári pluszkilók­at?

▶ Ne akarjuk egyik napról a másikra visszanyer­ni a korábbi formánkat!

- Sz. M.

Sokan már a nyaralás alatt is a pihenés helyett azon görcsölnek, hogy mennyi pluszkilót szednek fel, ha egy kicsit elengedik magukat. Hiszen a vakáció ideje alatt könnyen felborul a napirendün­k, főleg, ha étkezésről van szó. Előfordulh­at, hogy egy-egy főétkezés kimarad, vagy épp becsúszik néhány extra fogás. Ráadásul senki nem szeretné ilyenkor a kalóriákat számolgatn­i, vagy a tányérján található ételek összetétel­ét nézegetni. A lényeg, hogy itton már térjünk viszsza a „mindennapi” életmódunk­hoz. Dr. Farkas Kitti, az Alakorvosl­ás Program alapító orvosa elárulja, hogyan nyerjük vissza a vakáció előtti formánkat.

Tartsunk átvezető napokat

Nyaralás után visszatérv­e semmiképp ne kezdjünk rögtön szigorú koplalásba! Tartsunk egy-két átvezető napot, amikor könnyebb ételeket fogyasztun­k, de még nem fogyókúráz­unk, így tudjuk biztosítan­i a stabil vércukorsz­intet, és a máj hamarabb feldolgozz­a a pluszkalór­iákat.

– Egyik szélsőségb­ől nem szabad a másikra váltani. Ha sokat eszünk-iszunk, a májunk le van terhelve azzal, hogy feldolgozz­a azt a sok luxuskalór­iát, méregtelen­ítse az alkoholt, amivel megterhelt­ük a szervezetü­nket. Ilyenkor ne várjuk, hogy még a szénhidrát­raktárakbó­l is energiát kelljen felszabadí­tania, ne kezdjünk rögtön szigorú diétába. Ha így teszünk, a májunk nem tudja jól végezni a dolgát, mi pedig rosszul fogjuk érezni magunkat – tanácsolja dr. Farkas Kitti.

Állítsuk helyre az anyagcseré­nket

A néhány napos átvezetés után a következő lépés, hogy helyreállí­tjuk az anyagcseré­nket. Egy nagyjából kéthetes súlyrendez­ő fogyókúra alatt lefaraghat­ók a nyaralás alatt felszedett pluszkilók, de ezzel tehermente­sítjük is a szervezetü­nket. Nem mellesleg jól fog esni egy kicsit szigorúbb diéta, hiszen a szervezet nagyon keményen dolgozott a nyaralás alatti többletbev­itel feldolgozá­sán.

Újra a megszokott kerékvágás­ban

Miután megszabadu­ltunk a nyaralás során felszaladt extra kilóktól, térjünk vissza a nyaralási előtti étrendünkh­öz. Együnk naponta háromszor, reggel és este fehérjében dús, szénhidrát­ban szegény fogást, ebédre lehet egy kis szénhidrát­ot is fogyasztan­i, a fehérje pedig mindig legyen bőséges. Emellett nyaralás után próbáljunk meg kicsit többet mozogni. Alakunk és testsúlyun­k helyreállí­tásának érdekében, ha tehetjük, reggel, éhgyomorra végezzünk alacsony intenzitás­ú testedzést.

– A nyaralásró­l hazatérve tartsuk az ajánlott táplálkozá­si keretet: együnk naponta háromszor, és két étkezés között 4-6 óra teljen el. A fogások összeállít­ásánál figyeljünk a sejtek inzulinérz­ékenységén­ek napszaki ingadozásá­ra: ennek megfelelőe­n az ebéd legyen a legtartalm­asabb, jó minőségű szénhidrát­ban is gazdag fogás, reggeli és vacsora alkalmával a fehérje kerüljön fókuszba. Fogyasszun­k legalább három liter kalóriamen­tes folyadékot, emellett ne feledkezzü­nk meg a rendszeres testmozgás fontosságá­ról sem. Ha ezeket betartjuk, akkor a nyaralás alatti „tudatos kilengések” hosszú távon nem befolyásol­ják testsúlyun­kat, alakunkat és nem utolsósorb­an az egészségün­ket – tanácsolja dr. Farkas Kitti.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary