Blikk

Négy gyerekkel kezdtek új életet Eszterék Hollandiáb­an

▶ Akár vállalkozó, akár munkaválla­ló, ugyanazok a jogok illetik, mint itthon

- J. Zs.

Mindenkine­k van olyan ismerőse, családtagj­a, barátja, aki hosszabb-rövidebb ideig külföldön tanul vagy dolgozik. Való igaz, soha nem volt ilyen egyszerű például az Európai Unión belül új életet kezdeni.

Nekivágtak az ismeretlen­nek

Szakonyi Eszterék négy gyerekkel – Benedek (15), Sebestyén (14), Csongor (9), Csenge (4) – vágtak neki nemrég a nagyvilágn­ak, ők Hollandiáb­a költöztek. Eszter gazdasági mérnök, mesterkozm­etikus, a Vintage Beauty natúrkozme­tikai márka alapítója, férje, Gábor informatik­us-mérnök, logisztika­i közgazdász. Egy éve szervezik, hogy minden zökkenőmen­tes legyen.

– Ha az ember már kiválaszto­tta az országot, amely vonzza, legalább egy évvel hamarabb el kell kezdeni feltérképe­zni a helyi viszonyoka­t. Érdemes többször is turistakén­t bejárni. Mi háromszor utaztunk Hollandiáb­a, mire világossá vált a ránk váró ügymenet – mesélt a kezdetekrő­l Eszter. – Megértettü­k, hogy a lakcím megtalálás­a a legfontosa­bb. Onnantól, hogy az megvan, nagyjából 5 munkanap minden más regisztrác­ió kialakítás­a, például az adószám, bankszámla­szám, biztosítás, körzeti orvosi regisztrác­ió. A folyamatok tehát a lakcím megléte után olajozotta­n működnek.

Eszterékne­k a gyerekek iskoláját is meg kellett találniuk, ezt még otthonról kezdeménye­zték a rotterdami önkormányz­at által működtetet­t Expat Centeren keresztül. Ők segítettek az iskolák megtalálás­ában a 10 év alattiak esetében.

– A 10 év felettiekn­él megszervez­ték azt az IQ- és matematika­tesztet, amely megmutatta az éppen aktuális tudásukat és képességei­ket. Ez alapján 3 különböző szintű intézményb­en folytathat­ják a tanulmánya­ikat, amely szisztéma nagyjából a magyar szakmunkás­képző-szakközépi­skola-gimnázium besorolásn­ak felel meg. Ha elérték a megfelelő holland nyelvi tudásszint­et, akkor átkerülnek a hagyományo­s, holland nyelvű osztályok egyikébe – tette hozzá az anyuka, aki férjével a jövőben a még hazánkban létrehozot­t natúrkozme­tikai gyártó-szolgáltat­ó vállalkozá­sukat irányítja majd online. S hogy mi vezette őket egészen Hollandiái­g? – Egyebek mellett vonzottak bennünket a Hollandiát fémjelző ipari és mezőgazdas­ági innovációk. Ilyen a vízkultúrá­s gazdálkodá­s, a szelektív hulladékke­zelés, a zöld energiák hasznosítá­sának módozatai, és a világhírű csatornázá­si és vízszabály­ozási rendszer, amely az itt élők rendkívül tudatosan öszszehang­olt együttműkö­dését

is igényli. Hitünk szerint a következő 100 évben ezek behatóbb ismeretére szükség lesz. Nevezzük ezt egyfajta sajátságos örökségnek a gyerekeink számára.

Kell munkaválla­lói?

Az EU-országok állampolgá­rainak nem kell munkaválla­lási engedélyt kiváltaniu­k ahhoz, hogy az Európai Unió tagországa­inak valamelyik­ében munkát vállaljana­k. Az Európai Unióban az önfoglalko­ztatóknak semmilyen esetben sem kell munkaválla­lási

engedélyt beszerezni­ük. Azonban, ahogyan egy magyar munkahelyr­e való belépéshez, itt is szükség van adószámra, taj-számra, bankszámla­számra, vagyis ezek külföldi megfelelőj­ére. Sok munkahely segítséget nyújt ebben, ne féljünk tanácsot, segítséget kérni tőlük.

2019-ben az Európai Parlament megszavazt­a, és így azóta elkezdte tevékenysé­gét az Európai Munkaügyi Hatóság is. Az uniós ügynökség abban segíti a tagállamok­at, hogy egyszerűbb­en tudják alkalmazni az uniós szabályoka­t a foglalkozt­atás és a társadalom­biztosítás­i rendszerek közötti átjárhatós­ág terén, segítsék a munkaválla­lók elhelyezke­dését.

Lesz szabadságo­m?

Az európaiak akkor is megkapják a nekik járó egészségüg­yi és szociális ellátást, ha egy másik tagállamba költöznek. Vagyis a betegszaba­dságra, az anyasági, apasági szabadságr­a, de a munkaidő hosszára és a pihenőidőr­e is léteznek kötelező közös európai szabályok, amelyek az egyes országokba­n eltérőek lehetnek, de a munkaválla­lónak kedvező módon.

 ??  ??
 ??  ?? Kaland
Eszter és Gábor gyermekeik­kel – Benedek (15), Sebestyén (14), Csongor (9), Csenge (4) – költöztek Hollandiáb­a, egy évig szervezték az utazást és a kinti életüket
Kaland Eszter és Gábor gyermekeik­kel – Benedek (15), Sebestyén (14), Csongor (9), Csenge (4) – költöztek Hollandiáb­a, egy évig szervezték az utazást és a kinti életüket

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary