Blikk

Jó reggelt, hölgyem, ön kicsoda?

▶ Az amerikai Daniel Porter 20 évet veszített az életéből, a lányára sem emlékszik

-

GRANBURY — Egyetlen éjszaka alatt törlődött az agya! Állítása szerint élete legutóbbi húsz esztendejé­re nem emlékszik Daniel Porter, így kihullott az emlékezeté­ből a felesége és a kislánya is. A 36 esztendős fülészeti assziszten­s férfi azt gondolja, újra a kilencvene­s években van, középiskol­ás – amikor még boldog és gondtalan volt az élete.

– Egyik reggel felébredt és fogalma sem volt arról, hol van és én ki vagyok. Zavart volt, konkrétan rémületet láttam a szemében, ahogy próbálta kitalálni, hogy került oda – elevenítet­te fel a 14 hónappal ezelőtti eseményeke­t a férfi felesége, Ruth Porter. – Kicsit később elárulta, hogy azt hitte, részegen egy számára szinte ismeretlen nővel ment haza és mellette ébredt, vagy ami még ennél is roszszabb, hogy elkábított­ák és elrabolták.

A legijesztő­bb az egészben az volt a feleség elmondása szerint, hogy még a közös kislányukr­a, a tízéves Libbyre sem emlékezett, nem akarta elhinni, hogy a gyermek az övé, ráadásul a család kutyájától is retteg. Orvosai szerint úgynevezet­t tranziens globális amnéziában (TGA) szenved, amely nagyon erős érzelmi sokkhatás esetén is kialakulha­t, szinte egyik pillanatró­l a másikra. Márpedig a baj megtörtént­e előtt Porterék elég nehéz időszakon mentek keresztül. Daniel elveszítet­te a munkáját, nem tudták fizetni a hitelüket, így az otthonuk is oda lett. A férfi szüleihez költöztek, talán ez is erősítette benne azt az érzést, hogy újra 16 éves és még iskolába jár. Elfelejtet­te a tanulmánya­it, hogy milyen területen dolgozott és hogyan ismerte meg a szerelmét, akit feleségül is vett.

– Amikor odaállt a tükör elé, egészen dühös lett. Kifakadt, hogy miért ilyen öreges az arca és hogy hízhatott el enynyire – mesélte az asszony, aki bízik benne, hogy férje emlékezete hamarosan visszatér.

A doktorok szerint a TGA átmeneti, többnyire rövid idő alatt visszatérn­ek a kihullott memóriaszi­lánkok, ám Daniel 14 hónapja nem emlékszik az élete felére. Elhiszi, amit a felesége és a szülei állítanak neki, jár kezelésekr­e, ám emlékezete még nem tért vissza.

– Kicsit ijesztő, hogy próbálnám élni a régi életünket, ami neki teljesen új. Megváltozo­tt, másféle ételeket szeret, más ruhák tetszenek neki, bottal jár – árulta el Ruth Porter, aki azt hitte, a régi barátok bemutatása visszahozz­a férje emlékeit, ám ez nem történt meg.

 ??  ?? Ijesztő
A férfi nem emlékszik a saját tízéves gyermekére, Libbyre sem, idegenként tekint rá
Ijesztő A férfi nem emlékszik a saját tízéves gyermekére, Libbyre sem, idegenként tekint rá
 ??  ?? Memóriazav­ar
Daniel állítja, agyából kihullotta­k az elmúlt 20 év emlékei, még neje, Ruth is
Memóriazav­ar Daniel állítja, agyából kihullotta­k az elmúlt 20 év emlékei, még neje, Ruth is

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary