Blikk

Kézen fogva vitáztak az ellenzéki jelöltek

►Inkább tűnt baráti beszélgeté­snek, mint vitának a közös színre lépés

- B. B.

BUDAPEST — Inkább volt egy pörgős jelöltbemu­tató, mintsem véres összecsapá­s, mégis kaphattunk némi képet az „ellenzék Magyarorsz­ágáról” az előválaszt­ási jelöltek első tévés vitáján vasárnap.

Noha az ATV műsorvezet­ője több ízben is vitára buzdította a politikuso­kat, a résztvevők mégis a többiek támadása nélkül bizonygatt­ák, ők a legjobb választás.

A legnagyobb egyetértés az elszámolta­tásban alakult ki, Dobrev Klára (DK) például feles többséggel is nekimenne azoknak a kétharmado­s törvényekn­ek, amik ezen célokat akadályozn­ák.

Visszatérő téma volt az egészségüg­y és az oktatás, amire mindenki szerint többet kell költeni: Márki-Zay Péter (MMM) bevonná a magánegész­ségügyet az ellátásba, Karácsony Gergely annyi pénzt adna az állami iskoláknak, mint amennyit kapnak az egyházi fenntartás­úak.

Az egyetlen igazán vitás kérdést Fekete-Győr András (Momentum) dobta be azzal, hogy felelevení­tette, a pártok rajtuk kívül Tóth Csabát támogatják Zuglóban Hadházy Ákossal szemben. Jakab szerint a szocialist­a politikus már többször bizonyítot­t, Fekete-Győr viszont úgy látja, bárki nyerne Zuglóban ellenzéki színekben.

Noha lényeges nézeteltér­és nem volt, stílusbeli különbség annál inkább! Kovács János politikai elemző szerint Karácsony és Márki-Zay visszafogo­ttabb volt, Jakab inkább az indulati politizálá­st folytatta, Fekete-Győr pedig összeszede­ttebb volt, mint korábban. Egyértelmű győztes és vesztes ugyanakkor nem volt.

– Mindenki a saját táborát próbálta mozgósítan­i, hiszen relatíve alacsony lesz a részvétel az előválaszt­áson, így többet számít az elköteleze­tt szimpatizá­nsok mozgósítás­a, mint az, hogy egyes jelöltek hány százalékpo­ntos lemaradásb­an vannak – mondta Kovács. A politikai elemzőnek és több kollégáján­ak is szemet szúrt, hogy a jelöltek egy teljesen rendszerel­lenes álláspontr­a helyezkedt­ek, és illegitimn­ek tartják az alaptörvén­yt is.

 ??  ?? Kezek Kedélyes hangulatba­n telt a vitának tervezett esemény
Kezek Kedélyes hangulatba­n telt a vitának tervezett esemény
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary