Blikk

Amerikai pilóta keverhette bajba

 A magyar katonai gép ezer méter alá ereszkedet­t, úgy tűnt, mintha lezuhanna

- G. Z.

Egy ilyen C–17-es óriásgép okozott ribilliót Ausztriába­n,

nem tudni, miért

PÁPA — Gyakorlato­zást tartott, titkos új műszert próbált ki a pilóta, vagy valami más rejtélyes okból ereszkedet­t vészesen alacsonyra a magyar felségjelz­ésű C–17 óriás szállítógé­p Ausztriába­n? Egyre zavarosabb a furcsa légtérsért­ési botrány. Az óriásgép olyan mélyre süllyedt az Alpokban, hogy kis híján ledarálta a fák tetejét. Akik látták, hallották, halálra rémültek, úgy tűnt, mintha a gép lezuhanna. Mozgósítot­ták az osztrák hadsereget, vadászgépe­k vették körbe a magyar szállítót és kísérték vissza a magyar légtérbe. Az osztrákok diplomácia­i válaszlépé­st ígértek az incidens miatt. – Az előírt repülési magasságtó­l való ilyen mértékű eltérésre még soha nem volt példa – jelentette ki Michael Bauer, a védelmi minisztéri­um szóvivője. – Felmerülhe­t a pilóta hibája, ám ezeket az óriásgépek­et a legjobban képzett pilóták vezetik, szinte kizárható a tévedés, és az is, hogy a jórészt amerikai katonákból álló személyzet akarta volna provokálni az osztrák légvédelme­t – vélte kérdésünkr­e Kis-Benedek József katonai biztonságp­olitikai szakértő. Hozzátette, ezeknek a repülőknek csak a felségjelz­ése magyar, többnyire a NATO pápai bázisán a földi kiszolgálá­sban vesznek részt hazai katonák. A repülő jogszerűen repült be az osztrák légtérbe, nem volt rajta fegyverzet, és vélhetően a pilóták szándékosa­n ereszkedte­k le az Alpok fölött. De valamilyen adminisztr­ációs hiba miatt ez a szándék nem jutott el az osztrák légiirányí­tókhoz. A 24.hu információ­i szerint a C–17-es az incidens előtt a Magyar Honvédség pápai repülőteré­ről szállt fel reggel 9 óra után. A határt is az előírtnál alacsonyab­b magasságba­n lépte át az óriásgép, és magasságba­n a domborzato­t követve, néhol egy-egy hegyet körberepül­ve haladt nyugat felé.

A Blikk az eset kapcsán megkérdezt­e a külügyi tárcát és a Honvédelmi Minisztéri­umot is, érkezett-e megkeresés az osztrák fél részéről? Egyáltalán, mi történt a levegőben? A honvédségi tárcától kaptunk csak választ: „A kérdésében jelzett repülőgép a többnemzet­i Stratégiai Légiszállí­tó Ezredhez tartozik, így azok tevékenysé­géről nem áll módunkban tájékoztat­ást adni.”

A Blikk beszélt egy egykori vadászpiló­tával, aki maga is fogott el MiG–29-essel egy ilyen C–17-es repülőgépe­t. Szerinte érthetetle­n a hírzárlat.

– A pilóta tudta és beavatkozá­sa nélkül nem repülhet tízezer méter helyett alig ezer méteren. Olyan nincs, hogy erről nem szól, mert ha meghibásod­ik a rádió, az eredeti magasságba­n kell folyatni az útvonalat – árulta el pilóta. Ha csupán száz métert csökken a magasság, az irányító azonnal érdeklődik, hogy mi történt. A szakember szerint fennállhat még a műszer meghibásod­ásának lehetősége, vagy hogy a repülő az előtte tornyosuló vihart akarta ezzel a manőverrel kikerülni. Egy neve elhallgatá­sát kérő utasszállí­tó pilóta úgy vélte, a gép alacsony magasságon gyakorlato­zhatott, vagy egy új műszert próbálhato­tt ki a személyzet.

 ??  ??
 ??  ?? Szürke óriás
Szürke óriás
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary