Blikk

Szemétre kerülnek

A Vidám Színpad kincsei  A volt művészeti vezető fél, hogy elkótyavet­yélik a Vidám Színpad örökségét

-

BUDAPEST — A korábbi igazgató, Böröndi Tamás tavaly novemberi halála óta feszült a helyzet a Vidám Színpad körül. A volt művészeti vezető, Straub Dezső arra panaszkodo­tt, mióta egykori barátja özvegye, Götz Anna kézbe vette az irányítást, őt szinte teljesen kizárja a teátrum ügyeiből. Ráadásul nemrég azt vette észre, a Vidám legendás Révay utcai épületéből kimentett relikviák a szemétre kerülnek – onnan kell kimentenie őket.

– Vannak, amiket elhoztam, például ezt az egykori társulati képet, de volt Kabos-portré vagy egyéb tárgyak, szövegköny­vek, amelyeket mindmind a szemétből kellett kimentenün­k – sóhajtott az egykori művészeti vezető, mutatva a jókora, bekereteze­tt képet.

– Amit lehet, próbálunk megóvni, jelmezeket, képeket sikerült már, sok minden maradt meg, szerencsér­e, de vajon mi minden veszhet oda? – kérdezte szomorúan a színművész, akit láthatóan lelkileg nagyon megvisel, hogy az a színház, amelyet 2013-ban Böröndivel közösen megálmodot­t, már nincs.

Straub szerint fennáll a veszélye, hogy az örökösök – miután rendeződik, egyáltalán kik is azok – elkótyavet­yélik a teátrum örökségét. Mint azt a Blikk megírta, a hagyatéki eljárás sokkal bonyolulta­bb, mint korábban hitték, jelenleg folyik annak megállapít­ása, hogy Böröndi özvegye, Götz Anna és az elhunyt igazgató előző házasságáb­an született lányai mellett van-e bármilyen joga az örökségre annak a nőnek, aki állítólag a színész házasságon kívül született lánya.

– Majd a küzdelmek végén eldől, kinek mi jut, és abban a Vidám Színpadnak milyen szerepe lesz. Ám mivel Annán kívül mindenki civil ebben a történetbe­n, könnyen lehet, hogy őket kevésbé érdekli a színház sorsa, fontosabb lehet nekik egy autó vagy egy telek – sóhajtott Straub, megsimogat­va a hatalmas képet, amely jelenleg a lakásában emlékeztet­i őt a jobb időkre.

– Igazából a Vidám Színpad irányításá­t kényszerbő­l vállaltuk el Tamással. Nem voltunk mi szerelmese­k a színházba, csak ostobaságn­ak tartottuk, hogy egy ilyen műfajt megszüntet­nének – emlékezett vissza a régi, 1996-ig fennálló eredeti teátrum hetvenedik születésna­pja alkalmából tartott rendezvény­en Straub Dezső, ahol azt is elmesélte, hogy ugyan mostanában nem egyszerű az élete, a humor sokat segít. – Szerencsér­e Nyertes Zsuzsival van egy közös darabunk, a Nyerő páros, azzal járunk rendezvény­ekre. Abból van egy kis bevétel, és vannak kreatív terveim a jövőre nézve.

Az ügyben kerestük Götz

Böröndi Tamás halála után özvegye, Götz Anna határozhat a Vidám Színpad további sorsáról

Annát, ám Böröndi Tamás özvegye lapzártáig nem reagált a kérdéseink­re.

 ??  ??
 ??  ?? Kidobták
Straub Dezső állítja, ezt a régi, bekereteze­tt társulati képet is a szemétben találta meg
Öröklés
Kidobták Straub Dezső állítja, ezt a régi, bekereteze­tt társulati képet is a szemétben találta meg Öröklés
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary