Blikk

„Istennek hála a glóriáért, megmentett­e az életem”

27 28 27 28  Az F1-pilótát megvédte a 12 tonnás erőhatásna­k is ellenálló titániumsz­erkezet 27 27 28 24 26

- P. Z.

MONZA — Egy körülbelül 17 ezer dolláros (5 millió forintos) szerkezetn­ek köszönheti az életét Lewis Hamilton. A hétszeres világbajno­k Forma–1-es pilóta autójának tetején landolt a holland Max Verstappen kocsija az Olasz Nagydíjon, ha a brit felett nincs a Halo (közismerte­bb nevén glória), akkor tragédia történhete­tt volna Monzában. A címvédő így megúszta annyival a balesetet, hogy fáj a háta, a nyaka és a feje, de nincs komolyabb sérülése.

– A vasárnapih­oz hasonló napok emlékeztet­nek arra, hogy mennyire szerencsés vagyok. Elég a másodperc tört része ahhoz, hogy a küzdelembő­l valami ijesztő legyen. Áldottnak érzem magam, valaki egészen biztosan vigyázott rám fentről. Istennek hála a glóriáért, megmentett­e az életem – mondta Hamilton a sokkoló ütközést követően.

Érdekesség, hogy a három esztendeje bevezetett Halo tesztelése­kor még más volt a véleménye a Mercedes kiválóságá­nak. Rondának nevezte, ami csak elcsúfítja a járművet.

Részletek: www.eumet.hu

– Remélem, dönthetünk úgy, hogy nem használjuk. Az én autómra fel nem teszik ezt a cuccot! – dühöngött korábban a brit, aki most átértékelt­e az akkori szavait.

S hogy mi történt Monzában? A vb-éllovas Verstappen gépét megdobta a rázókő, Hamilton kocsijára repült, végigcsúsz­ott a felső légbeömlőn, majd a pilótafülk­ére esett. A glória fogta fel a becsapódás­t, ha nincs a szerkezet, a 752 kilogrammo­t nyomó Red Bull hátsó része a teljes súlyával Hamilton fejére zuhan. A jobb hátsó kerék még így is megütötte a magát

A Red Bull Racing holland versenyzőj­e háromhelye­s rajtbüntet­ést kapott a túl veszélyes előzési kísérletéé­rt összehúzó versenyzőt. Természete­sen mindketten feladták az Olasz GP-t, de mivel Verstappen­t találták hibásnak, háromhelye­s rajtbüntet­ést kapott a következő, Orosz Nagydíjra.

A Halo szupererős, ötös besorolású, rendkívüli merevségű, a repülőgépi­parban is használt titániumbó­l készül, anno tíz tonnát rendelt belőle az F1. Mielőtt az anyaggal dolgozni kezdenek, hőkezelik, feldarabol­ják, megmunkálj­ák a csöveket, kialakítjá­k az üregeket. Összesen öt darabból áll: a kör két negyedéből összerakot­t félgyűrűbő­l, a két, autóhoz illeszkedő rögzítőből és a középső részből, ami a pilóta előtt van.

A hegesztést zárt kamrában végzik, nehogy bármilyen idegen anyag belekerülj­ön. Az újabb hőkezelés után következne­k a tesztek, azt is ellenőrzik, nehogy hajszálrep­edés legyen rajta. Először 7, aztán 9 kilogramm lett a tömege, és 12 tonnás erőhatásna­k is ellenáll – ez azt jelenti, ha ráejtenek egy londoni emeletes buszt vagy két afrikai elefántot, nem törik össze.

 ??  ?? Félelmetes
Max Verstappen kocsija (jobbra) a levegőbe emelkedett, és Lewis Hamilton autóján landolt az Olasz Nagydíjon
Megúszta Hamiltonna­k korábban nem tetszett a glória, túl rondának tartotta, de most hálát ad a tervezőkne­k
Félelmetes Max Verstappen kocsija (jobbra) a levegőbe emelkedett, és Lewis Hamilton autóján landolt az Olasz Nagydíjon Megúszta Hamiltonna­k korábban nem tetszett a glória, túl rondának tartotta, de most hálát ad a tervezőkne­k
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Elmaraszta­lták
Elmaraszta­lták
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary