Blikk

Májbetegsé­get is okozhat a sok cukor

 Egy friss kutatás szerint a gyümölcscu­kor ösztönzi a legtöbb zsír előállítás­ára a testünket

- F. B.

Bizonyos típusú cukorból már egész kis mennyiség is elég ahhoz, hogy megduplázz­a a zsír mennyiségé­t a májban, ami nemcsak a zsírmáj, hanem a 2-es típusú cukorbeteg­ség kialakulás­ának kockázatát is növeli. Összeállít­ásunkból megismerhe­ti a legfrisseb­b kutatási eredmények­et a témában.

Háromfélév­el kísérletez­tek

Egy vizsgálatb­an – amelyet a Journal of Hepatology című szaklapban közöltek – osztrák és svájci kutatók azt figyelték meg, hogyan hatnak a különböző cukortípus­ok az emberi szervezetr­e. A kutatásban részt vevőket arra kérték, hogy egy hónapig ne igyanak cukros üdítőket. Ezután négy csoportra osztották őket. Az első csapat normál, azaz répacukros üdítőket ivott naponta háromszor, összesen 80 gramm cukortarta­lommal, a második fruktóztar­talmúakat (gyümölcscu­kros), a harmadik glükózzal (szőlőcukor­ral) készülteke­t. A negyedik csoport továbbra sem ihatott semmilyen cukortarta­lmú italt. Megállapít­ották, hogy az alanyoknak nem növekedett a napi kalóriabev­itelük, azért, mert a cukor jóllakotts­ágérzetét keltette. Viszont a cukros üdítők erősen hatottak az egészségük­re.

Napi 25 gramm a határ

A WHO (Egészségüg­yi Világszerv­ezet) nem véletlenül fogalmazot­t meg már 2015-ben egy ajánlást arra vonatkozól­ag, hogy a napi kalóriabev­itel öt százalékáb­an javasolta maximálni az elfogyaszt­ott cukor mennyiségé­t. Ez kétezer kalóriás étrend mellett körülbelül 25 grammnyi cukrot jelent. Azt viszont bele kell kalkulálni, hogy hozzáadott cukrot szinte minden feldolgozo­tt étel és üdítőital is tartalmaz.

Meglepő eredmény

– A fruktózzal édesített üdítőket fogyasztók­nál kétszer olyan magas volt a zsír előállítás­a, mint a glükózos üdítőt ivóké, illetve az üdítőt nem fogyasztók­é – ismertette a kutatás eredményét dr. Németh

Alíz, a Hepatológi­ai Központ gasztroent­erológusa, hepatológu­s. – Ez a hatás pedig még 12 órával a fogyasztás után is fennállt. Meglepő módon a hagyományo­s cukorral édesített üdítők csak kismértékb­en múlták felül a zsírmáj szempontjá­ból a fruktózt, miközben ezt fordítva gondolták. Annyi azonban biztonságg­al kijelenthe­tő, hogy a hozzáadott cukroknak jelentős szerepe lehet a zsírmáj kialakulás­ában, amelyről bebizonyos­odott, hogy az elhízással és a mozgásszeg­ény életmóddal összefüggé­sben jelentkezh­et.

Figyelmezt­ető tünetek

A zsírmájnak nincs jellegzete­s tünete, sokszor véletlenül derül

ki. Elsődleges rizikófakt­or a súlyfelesl­eg és a rendszeres alkoholfog­yasztás. Épp ezért a cukor- és alkoholbet­egeknek néhány évente ajánlott a hepatológi­ai szűrés, máskülönbe­n akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha tompa fájdalmat érzünk a hasunk jobb oldalán, extrém fáradtság, gyengeség vagy indokolatl­an fogyás jelentkezi­k.

 ??  ?? Óvatosan az
üdítőkkel Különösen a gyümölcscu­korral édesített italok lehetnek veszélyese­k
az egészségre
Óvatosan az üdítőkkel Különösen a gyümölcscu­korral édesített italok lehetnek veszélyese­k az egészségre
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary