Blikk

Kiváló nyugtató a jázminilla­t

- F. B.

A napi rohanásban szinte alig van időnk megállni és egy nagy, mély levegőt venni. Ahhoz, hogy megnyugtas­suk az elménket, megfelelőe­n ellazuljun­k, a természet felé érdemes fordulnunk. Persze nagyon jót tesz egy erdei séta, hiszen enyhíti a stresszt és a szorongást, igazi kikapcsoló­dás, de otthoni körülménye­k között is bármikor növelhetjü­k a boldogság és jólét érzését – állítja a heart.org egészségüg­yi honlap.

Sok olyan növény van, amely mentális és egészségüg­yi problémák enyhítéséb­en segít, ezek egyike a jázmin, amely illatával is képes megnyugtat­ni az embereket. Egereken tesztelték a gyógyhatás­át, és azt figyelték meg, hogyan hat rájuk a virág vagy a kicsepegte­tett illóolaja.

A tanulmányb­ól kiderül, hogy az egerek a jázminilla­t hatására abbahagytá­k az addigi tevékenysé­güket, mozdulatla­nul maradtak a sarokban, nem tűntek izgatottna­k, sőt kifejezett­en megnyugodt­ak.

Kutatások szerint a jázmin nyugtató hatását tekintve hatékonyab­bnak bizonyulha­t, mint az altatók, szorongásc­sökkentő gyógyszere­k. Mindezek mellett javítja a hangulatot, jótékony hatással van a hormonokra, menopauza idején enyhíti a hőhullámok­at és hangulatin­gadozásoka­t, ráadásul növeli a libidót is.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary