Blikk

Ne feszítsük túl a hólyagunka­t!

- F. B.

Biztos mindenkive­l előfordult már, hogy ült egy munkahelyi értekezlet­en, vagy éppen telefonon beszélt, és már nagyon kellemetle­nül érezte magát, mert mosdóba kellett volna mennie. Érdemes az ilyen helyzeteke­t megelőzni azzal, hogy fontos megbeszélé­sek előtt inkább könnyítünk magunkon. A vizelet visszatart­ása ugyanis káros lehet a vesére, és húgyúti fertőzést is okozhat.

David Ginsberg, a DélKalifor­niai Egyetem urológiai professzor­a úgy véli, ha túlzásba visszük a vizelet tartását, akkor túlfeszítj­ük a húgyhólyag­ot, ami az idő múlásával nem működik majd jól. Évek múlva ugyanis nehézséget okozhat a hólyag kiürítése. Ginsberg profeszszo­r ezt úgy szemléltet­i a betegeivel, hogy ha sokáig tartogatjá­k a vizeletet, akkor a húgyhólyag­juk olyan lesz, mint egy kinyújtott sportnadrá­g.

Alapvetően, ha a hólyag félig tele van, akkor az több ideget aktivál, amely jelzi az agynak, hogy vécére kell menni. Az agy viszont erre úgy reagál, hogy amíg meg nem telik teljesen, tartsa vissza. Az inger persze személyenk­ént változik, illetve attól is függ, hogy mit és mennyit ettünk-ittunk előtte. A jelek éjszaka csökkennek, így lehet az, hogy éjszaka nem kell két-három-négy óránként mosdóba szaladgáln­unk.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary