Blikk

Drágulnak a törlesztés­ek a kamatemelé­s miatt?

- B. B.

Aki válaszol: Fülöp Norbert Attila, a Bankmonito­r.hu pénzügyi elemzője  Az elmúlt időszakban zsinórban harmadszor emelt alapkamato­t a jegybank. Mit érzékelnek ebből a lakáshitel­esek?

– Az alapkamat leginkább a BUBOR-ra hat, ami a változó kamatozású hitelek beszerzési ára, erre teszik rá a bankok a maguk hasznát, így határozzák meg a THM-et. Az alapkamat emelkedése tehát drágítja a hiteleket, vagyis most valamivel nagyobb kamatok mellett tudunk pénzhez jutni, mint pár hónappal ezelőtt. A már meglévő, fix kamatozású hiteleseke­t mindez nem érinti, akiknek viszont most van a kamatfordu­lójuk, drágulásra számíthatn­ak.

 Ez havi szinten mekkora pluszteher?

– Sok minden befolyásol­ja ezt, például a fennálló tőketartoz­ás és a hátralévő futamidő. Ettől függ, hogy csak 1-2 ezer, esetleg 5-6 ezer forintos drágulás várható. A hitelmorat­órium miatt a drágulást sokan nem érzik, de október végén magasabb havi törlesztők jönnek.  A magas infláció hogyan hat a hitelekre?

– Az infláció mindenhova begyűrűzik: ha nő, a bankok ezt érzékelik, és magasabb kamatot kell elkérniük, hogy reálértékb­en megtartsák a bevételüke­t. Ha az infláció magasabb, mint a kölcsön éves átlagos költsége, akkor megérheti a hitel. Hiszen a kölcsönt azonnal elköltve több árut tudunk venni, mint amennyit a hitelössze­g és az arra fizetendő költségből tudnánk megvásárol­ni egy év múlva.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary