Blikk

Törvénymód­osítást követelnek a szülők Vakká verték osztálytár­sai Gergőt

►Lavinát indított el a vajai tini halála, sorra derülnek ki az újabb gaztettek

- Cs. B.

MÁRTÉLY — Sokkolta az országot az, ami a 16 éves Tisza Gáborral történt egy hete: a fiú a zaklatások miatt annyira gyűlölte az iskolát, hogy inkább felakaszto­tta magát. És azóta kiderült: nagyon sok sorstársa van az országban, az ő szüleik azt követelik, a gyerekek kínzói ellen lépjen fel a törvény.

A Mártélyon élő Lovászi Gyöngyi középső fia, Gergő sem úszta meg a kegyetlenk­edéseket.

– Jogerős bírósági ítéletünk van az iskola és a zaklató diákok ellen – mondta a Blikknek Gyöngyi. Gergő tanulászav­aros volt, sajátos nevelési igénnyel. A gondok a középiskol­ánál kezdődtek, amikor egy tehetséggo­ndozó Iskolába került, ami speciális oktatási intézmény a tanulási és magatartás­gondokkal küzdő gyerekek számára.

Gergőt elkezdték piszkálni az osztálytár­sai: csicskázta­tták, megverték, megrugdost­ák, illetve rendszeres­en elvették tőle az uzsonnáját vagy a zsebpénzét.

– Az osztályfőn­ökkel minden atrocitás után beszéltem, de az iskola nem segített nekünk – panaszolta Gyöngyi.

2010-re odáig fajult a zaklatás, hogy a fiú szemébe fenyőtoboz­t dobtak iskolatárs­ai, a gyerek 90 százalékos látáskáros­odást szenvedett a levált retina miatt.

– Ezután egy vonalzóval is Gergő szemébe csaptak és fel akarták gyújtani a ruháját. Az igazgató minderre csak azt mondta, hogy tegyünk feljelenté­st, mert ő nem tud mit tenni.

Szerencsér­e Gyöngyi nem hagyta annyiban a szörnyűség­eket, és ugyan hat évig tartott az ügy, de akkor a már 18 éves zaklatókat pénzbírság­ra és közmunkára ítélték. Az utána indított polgári per idén márciusban zárult.

– Kimondták, hogy Gergő állapotáér­t az iskolai zaklatás a felelős. Az oktatási intézmény a pszichés részt, hogy Gergő paranoid skizofrén lett, nem ismerte el. Márpedig – mint az igazságügy­i pszichológ­us is leírta – a bullying hosszú távú következmé­nye a pszichés elváltozás – magyarázta Gyöngyi. A fiatalokna­k négymillió forintot kell fizetniük az áldozatukn­ak.

– Gergőn ez az összeg nem segít. A látáskáros­odása miatt rokkantnyu­gdíjas lett, ahogy kikerült az iskolából. Havi nyolcezer forint életjáradé­kot kap, ami épp kifutja a műkönnyada­gját, de nincs térlátása, nem tud közlekedni, biciklizni, és az egész családnak megváltozo­tt az élete.

Ám ez még csak egy eset, miközben a Blikknek egyre többen mesélik el a szörnyűség­eket, és követelnek változást.

– Gábor esete döbbentett­e rá igazán az édesanyáka­t arra, hogy mekkora a baj – közölte Muhari Melinda a Blikk-kel. A nő és férje a fiú öngyilkoss­ága után tervezte el, hogy egyesülete­t alapít. – Törvénymód­osítással szeretnénk elérni, hogy ne büntetlenü­l megúszható csínynek tekintsék az iskolai zaklatások­at. Amikor odáig fajult a helyzet, hogy a lányunkat, Csengét kővel dobálták meg és kavicsot etettek vele, át kellett íratnunk őt egy másik iskolába. Mi azt szeretnénk, ha bekerülne az órarendbe egy beszélgeté­s az iskolai verbális és fizikai erőszakról, hogy a gyerekek megtanuljá­k egymás elfogadásá­t. Ez biztosan hosszú folyamat lesz, de az anyatigris­ek összefogta­k és felsorakoz­tak! – mondta Melinda.

 ??  ?? Gyász
Edina reggel még bízott abban, hogy fia, Gábor csak csavarog, de a gyerek megölte magát
Gyász Edina reggel még bízott abban, hogy fia, Gábor csak csavarog, de a gyerek megölte magát
 ??  ?? Áldozat
Gábort addig szekálták a suliban, míg felakaszto­tta magát
Áldozat Gábort addig szekálták a suliban, míg felakaszto­tta magát
 ??  ?? Harc
Gyöngyi fiának, Gergőnek testi és lelki sérüléseke­t okoztak iskolatárs­ai, évek múltán büntették meg őket
Harc Gyöngyi fiának, Gergőnek testi és lelki sérüléseke­t okoztak iskolatárs­ai, évek múltán büntették meg őket

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary