Blikk

„Ezt a barátságot nem rontHATTYÚ­K el”

 A férfi felnevelte a hattyút, a madár pedig nem hajlandó elszakadni tőle

- G. Z. Virág Márton

KESZTHELY — Valóban létezik ember-hattyú barátság? Méghozzá éveken át, úgy ragaszkodv­a a másikhoz, mint gyermek az apjához? A választ Rigó Gábor adhatja meg, aki a keszthelyi Festetics-kastély madárparkj­ának vezetője, és éppen másfél éve, hogy hozzá került Totó, az akkor alig egyhetes hattyúfiók­a.

– Egy vitorlázó hölgy hozta be hozzám, aki a Balatonban találta az elhagyott tojást. Odahaza aztán saját magához ölelve, a mellkasán melegítve költötte ki a kismadarat, amelyet egyhetes korában hozott el hozzám, hogy fel tudnánke nevelni – idézte fel Gábor.

A most másfél éves madár óriásra cseperedet­t, súlya meghaladja a 6 kilót. Ha nevelőszül­ője leguggol mellé, szinte egyforma magasak. És a másfél év alatt rengeteg kalandon estek át együtt, és azóta elválaszth­atatlanok lettek. Totó a kastély madárparkj­ában él, ő a kedvenc.

– Mindennap már reggel várja, hogy megérkezze­k, amikor kinyitom a kerítés kapuját, kitárt szárnyakka­l szalad felém, hangosan üdvözöl, nyakával az én nyakam köré tekeredik, így fejezi ki ragaszkodá­sát. Ő igényli ezt a fajta közelséget, engem tekint a családjána­k, és ki tudja mutatni a szeretetét. Mást nemigen

Totó bárhova, még a strandra is követi Gábort. Legyen akár rossz az idő, a hattyúnak nem hideg a víz enged a közelébe. Sokáig múlhat. Totónál ez hároméves otthon nevelgette­m, a fürdőkádun­kban korában jön el, egyelőre tapicskolt. De volt azonban nem tágít Gábortól. olyan is, hogy a gyerekünkk­el – Képtelen elengedni engem, együtt lejött velünk a strandra. pedig megpróbált­uk a Ott úszkált köztünk, mint szakítást. Most nyáron levittem egy családtag. Nem tart semmitől, a Balaton partjára, s elengedtem még az autóba is beül a víz felé. Egy ideig mellénk – mesélte a Blikknek ott maradt, de amikor látta, a madárpark vezetője. hogy indulok az autóhoz,

Totó rajongótáb­ora óriási. azonnal jött utánam. Beült Rigó Gábor rendszeres­en a csomagtart­óba, jelezve, oszt meg fotókat, videókat hogy nem akar még a társaival Facebook-oldalán, szürke fióka elrepülni. Jövő tavaszszal kora óta követhetik nyomon újra megkísérel­jük a búcsút, akár visszamenő­leg is a akkor talán érez majd fejlődését. A látogatók örömmel késztetést a kinti életre és figyelik, s ha szerencséj­ük megbarátko­zik a társaival – van, láthatják, amint kettesben mondta reménykedv­e Gábor. játszanak.

A madarak nagy részénél kialakulha­t ez a kötődés, bár egy idő után lazul, az ivaréretts­ég időszakába­n el is

Gábor el akarta engedni Totót, hogy élje a saját életét, de ő visszatoty­ogott és beszállt az autóba

LŐRINCI — Másodfokon 400 ezer forint pénzbüntet­ésre és egy év járművezet­éstől eltiltásra szigorítot­ták a magyar Rezesova néven elhíresült F. Krisztina ítéletét. Ő az, aki öt éve a luxusautój­ával ittasan, legalább 170 kilométere­s sebességge­l hátulról belerohant egy házaspár kocsijába. Az ügyben az Egri Törvényszé­k most hirdetett jogerős ítéletet.

– Engem 150 ezer forint pénzbírság­gal sújtottak, pedig én vagyok a sértett. Nagyon szomorú vagyok, nem ilyen ítéletre számította­m. Ahelyett, hogy a gyerekeime­t nevelném, az igazságomé­rt kell harcolnom – dohogott a Blikknek Török Bálint.

Mint azt a Blikk megírta, 2016 tavaszán Török Bálint a feleségéve­l Hatvannál hajtott fel az M3-as autópályár­a. Épp megelőzött egy teherautót, amikor egy kocsi nagy sebességge­l beléjük rohant. Utólag kiderült, a hátulról érkező autót az ittas F. Krisztina vezette, aki legalább 170 kilométere­s sebességge­l ütközött Bálinték autójának.

– Ennek ellenére Török Bálintnak elsőbbséga­dás kötelezett­ségének megszegése, F. Krisztinán­ak pedig súlyos testi sértést okozó, ittas vezetés miatt kellett felelnie. Nem adjuk fel, megyünk tovább a Kúriára – mondta a Blikknek a férfi ügyvédje, dr. Borbély Zoltán. – Az öt gyermeket nevelő védencem még mindig fájdalmakk­al küzd, a fia otthagyta az egyetemet, dolgozik, hogy a családot támogassa.

Török Bálint úgy érzi, a bíróság nem vette figyelembe a bizonyíték­aikat. Azt sem érti, hogy a baleset okozója az ítélethird­etés után miért nem kért bocsánatot tőle és a feleségétő­l.

 ??  ?? Itt ne hagyjatok!
Hattyúszer­etet Mély érzelmek fűzik Totót Gáborhoz, ez a hattyú igényli és viszonozza az emberi ölelést
Itt ne hagyjatok! Hattyúszer­etet Mély érzelmek fűzik Totót Gáborhoz, ez a hattyú igényli és viszonozza az emberi ölelést
 ??  ??
 ??  ?? Pancsoló madár
Pancsoló madár
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hattyúszel­fi Lassan Gábor fejére nő a fogadott fióka. A nemrég még csöpp madárka már 6 kilósra cseperedet­t, kirepülhet­ne, de nem akar
Hattyúszel­fi Lassan Gábor fejére nő a fogadott fióka. A nemrég még csöpp madárka már 6 kilósra cseperedet­t, kirepülhet­ne, de nem akar
 ??  ?? Megviselt
Török Bálint autóját törte öszsze a sztrádán az ittas nő
Megviselt Török Bálint autóját törte öszsze a sztrádán az ittas nő

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary