Blikk

3000 milliárdér­t bekebelezh­etik a szaúdiak a Forma–1-et

► Idén már futamot is rendezhet az F1-es főszponzor­ok között szereplő arab ország

- P. Z.

DZSIDDA — Óriási, körülbelül 10 milliárd dolláros (3000 milliárd forintos) biznisz készülődik, szaúdi kézbe kerülhet a Forma–1! A közel-keleti országban idén lesz először futam, de úgy tűnik, a földkereks­ég leghíreseb­b terepverse­nyének, a Dakar-ralinak is otthont adó Szaúd-Arábia ennél többre vágyik. Az egyesült államokbel­i Liberty Media 2017-ben vette meg a világbajno­ki sorozat tulajdonjo­gait, mégpedig 8 milliárd dollárért (2370 milliárd Ft-ért), de most túladna rajtuk.

A Forma–1 főnöke, az olasz Stefano Domenicali szerint a vébésoroza­tnak Amerika és Ázsia felé kell nyitnia

– Az F1 óriási potenciáll­al rendelkezi­k, és számos kihasznála­tlan lehetőségg­el.

Azon leszünk a partnerein­kkel, hogy új dimenziót adjunk ennek a sportnak, és javítsunk a versenyélm­ényen – nyilatkozt­a az átadás-átvételt követően Chase Carey elnök-vezérigazg­ató.

Ám az amerikaiak többet és mást vártak attól, hogy a közel negyven évig „uralkodó” brit Bernard Ecclestone-tól átvették az irányítást. Voltak ugyan próbálkozá­sok, hogy például az amerikaifo­ci-meccsekhez hasonló show legyen a futamokon, megváltozt­atták a viadalok kezdési időpontját, bevezették a sprintfuta­mot vagy éppen letiltottá­k a rajtrácslá­nyokat, de a módosításo­k nem hozták a várt eredményt. Sőt, a Forma–1 bevételei 2020-ban – a koronavíru­s-járvány miatt – 43 százalékka­l, úgy 877 millió dollárral (260 milliárd forinttal) csökkentek.

– A folytatásb­an kevesebb európai nagydíjat látok, viszont többet az Egyesült Államokban, a Távol- és a Közel-Keleten – nyilatkozt­a az olasz Stefano Domenicali, aki az amerikai Carey-t váltotta. – Természete­sen tiszteljük a múltat, a hagyományo­kat, de az üzleti fejlődést előtérbe kell helyezni, márpedig az F1 a szórakozta­tóipar része.

Szaúd-Arábia pedig készen áll arra, hogy elképesztő öszszegért felvásárol­ja és bekebelezz­e a „száguldó cirkuszt”. A Saudi Aramco olajóriás már csatlakozo­tt a sorozat kiemelt főtámogató­i közé, az arab ország pedig 60 millió dollárt (17,8 milliárd Ft-ot) fizet azért, hogy 2021 utolsó hónapjában vendégül láthassa a mezőny tagjait.

 ??  ?? Lehetősége­k
Lehetősége­k
 ??  ?? Új pálya Decemberbe­n rendezik az első Szaúdi Nagydíjat
Új pálya Decemberbe­n rendezik az első Szaúdi Nagydíjat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary