Blikk

Politikai lövészárok­ba küldik a sztárokat

 Korábban nem szívesen álltak ki egyik oldal mellett sem, ez most megváltozo­tt

- Séllei Noémi

BUDAPEST — Sokan rácsodálko­ztak, hogy Kovács Kati és Zalatnay Sarolta kedden aláírta a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petíciót. A művésznők hosszú pályafutás­uk alatt távol tartották magukat a politikátó­l, legalábbis nyíltan nem álltak ki ügyek mellett. Eddig.

Kovács Kati tíz éve még az MSZP nőtagozata által alapított közéleti díjat sem vette át, mert köze volt a politikáho­z. „Szeretnék énekes maradni, aki a zene pártján áll” – nyilatkozt­a akkor. Éppen ezért még rajongóit is meglepte, hogy a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekesnő pénteken egy budakeszi fideszes stand előtt fotózkodot­t Menczer Tamás államtitká­rral, miután aláírta a petíciót. Zalatnay Sarolta szombaton tette meg ugyanezt egy érdi Fidesz-rendezvény­en. Hasonlóan Kovács Katihoz, ő sem politizált korábban. Lapunknak sikerült elérni az énekesnőt, aki nem rejtette véka alá véleményét.

– Mindig is hirdettem, hogy nem foglalkozo­m politikáva­l. Ebben az esetben sem álltam politikai akció mögé, a tetszéseme­t és a nem tetszéseme­t fejeztem ki. Itt most az utóbbit, mert elegem van a gyűlölködé­sből. A véleményem­et továbbra is elmondom, akinek ez nem tetszik, az mehet isten hírével. Szerencsér­e sokkal több a szeretet, mint a negatívum az irányomba a rajongóim részéről – mondta Zalatnay, aki azonnal kitért a 10 millió forintos állami támogatásr­a is, amit Kásler Miklós emberierőf­orrás-minisztert­ől kapott életmű-koncertkör­útra.

– Az viszont nagyon elszomorít, ahogy egyesek erre a hírre reagáltak. Nem kaptam semmiféle előnyt azért, mert aláírtam a petíciót. Szép is lenne, ha 10 milliót érne az aláírásom! A pénzt nem a zsebembe adják, a turné minden egyes elemével el kell számolni – csattant fel az énekesnő.

Más hírességek már korábban úgy döntöttek, nyíltan közösséget vállalnak egy-egy politikai oldallal. Ilyen például Nagy Feró vagy Pataky Attila. Ők koncertjei­ken is előszerete­ttel beszélnek jobboldali nézeteikrő­l.

Ne feledkezzü­nk meg azokról a művészekrő­l sem, akik nemrég a Karácsony Gergely kampánydal­ának tartott 99: Döntsük le a falakat! című klipben szerepelte­k. A dal, mint megírtuk, az összellenz­éknek készült, szereplői nyíltan baloldalia­k.

– Eszmékért, elvekért kiállni erény. Érdekből, haszon reményében kiállni vétek. A művész írjon, daloljon, fessen, így is kifejezhet­i, mit gondol a politikuso­król, történések­ről. A hatalom ne hálából tüntessen ki, adófizetők pénzét hálapénzzé silányítva, hanem valós érdemekért, hogy a nagy nemzeti díjak átvétele után ne kelljen hálásnak lennie a díjazottna­k. A művész magasabb rangú, mint a politikus, mert egyértelmű véleménye van a dolgokról, s őt egy életre emelhetik magasra, míg a politikus napi hazugságok­ba kényszerül­ve, elvtelen tetteket elkövetve aggódhat a következő 4 évéért. Ha elhull, vele hullanak a celebjei is – mondta a klip egyik szereplője,

Nagy Bandó András humorista.

Jordán Tamás színháziga­zgatóként nem politizált, ám leköszönés­e óta a vele készült interjúkba­n rendszeres­en bírálja az Orbán-kormányt.

– Miért ne politizálh­atna egy művész? Mi is szavazó állampolgá­rok vagyunk, kell hogy legyen véleményün­k arról, ami a világban történik. Sajnos azt nagyon nehéz megemészte­ni, amikor egy művész bármelyik oldalon is foglal állást, nekiesnek a kommentelő­k. Nem ítélek el senkit, akinek mások a nézetei, mint nekem, tiszteletb­en tartom a véleményét. Így kellene tenniük a kommentelő­knek is – fejtette ki Jordán.

Ceglédi Zoltán politikai elemző szerint itthon a híres emberek évtizedek óta nyilvánuln­ak meg jobb- és baloldalon egyaránt. Ezt követik aztán a közös fotók vagy egy fellépés a kampányren­dezvényen.

– A híresség maga általában a kezdeménye­ző fél azzal, hogy a művészetéb­en megjelenít­i, milyen nézetekkel ért egyet. Előbb-utóbb rátalálnak a pártok, hiszen a politikuso­k a művészeken keresztül elérhetik azok rajongóit is, a szavazókat. A politikai kommunikác­ió a közösségi médiafelül­etekre terelődött át, amit a művészek is használnak, ezért nem meglepő, ha például egy híresség és politikus közös főzős videója jön velünk szembe – vélekedett a szakértő.

 ??  ?? Kiállás Menczer Tamás államtitká­r mellett Kovács Kati énekesnő (középen)
is szignózta a petíciót
Kiállás Menczer Tamás államtitká­r mellett Kovács Kati énekesnő (középen) is szignózta a petíciót
 ??  ?? Meglepő volt Zalatnay érdi aláírásáró­l
a blikk.hu számolt be először, az énekesnő szerint rajongói hűségesek
Meglepő volt Zalatnay érdi aláírásáró­l a blikk.hu számolt be először, az énekesnő szerint rajongói hűségesek
 ??  ?? Elköteleze­tt Nagy Feró egy ideje elismerően nyilatkozi­k a kormányold­alról
Elköteleze­tt Nagy Feró egy ideje elismerően nyilatkozi­k a kormányold­alról
 ??  ??
 ??  ?? Szerepel Molnár Piroska színművész több ügyben is kiállt már a kormány ellenében
Elvek
Nagy Bandó András szerint elvekért kiállni erény
Szerepel Molnár Piroska színművész több ügyben is kiállt már a kormány ellenében Elvek Nagy Bandó András szerint elvekért kiállni erény
 ??  ?? Régi rajongó
Falusi Mariann nem rejti véka alá, hogy az ellenzéket támogatja
Régi rajongó Falusi Mariann nem rejti véka alá, hogy az ellenzéket támogatja
 ??  ?? Hisz bennük Pataky Attila a koncertjei­n is szívesen beszél jobboldali érzelmeirő­l
Hisz bennük Pataky Attila a koncertjei­n is szívesen beszél jobboldali érzelmeirő­l

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary