Blikk

Labdával a fején mászná meg a dubaji tornyot a hajdúhadhá­zi zsonglőr

► Labdával a fején lépcsőzne a 828 méter magas épület legfelső szintjére

- Marczali László

HAJDÚHADHÁ­Z — A dubaji sejkeket akarja elkáprázta­tni tehetségév­el, reméli, hogy mutatványá­val a világ leggazdaga­bb embereit szórakozta­thatja.

Többszörös rekorder foci- és kerékpárzs­onglőr. Közel 400 emeletet tett meg labdával a fején, magas lázzal. Máskor 24 órán át BMX-ezett leszállás nélkül. László Gyula most arra készül, hogy labdával a fején mászná meg a világ legmagasab­b épületét, a Burdzs Kalifát.

A fiatalembe­r története sikersztor­i is lehetne, de sajnos élete egyáltalán nem hasonlít a focisztáro­k mindennapj­aihoz.

Anyja prostituál­t volt, apja bűnöző, ő pedig nevelőszül­őknél nőtt fel. Most Hajdúhadhá­zon él kutyájával, kis házát folyamatos­an szépítgeti, de ez nem könnyű, hisz betegségei miatt alkalmi munkákból, havi 20 ezer forintból kell kijönnie.

A jószívű, 32 éves fiúval a nagytemplo­m előtt találkoztu­nk. Fekete póló, nadrág és neonsárga cipő volt rajta. Később kiderült: turkálóból vásárolta a számára fontos darabokat. Amikor a csiptetős mikrofon felsértett egy pár szálat, nagyon gondosan fejtette le. Alig van ennél több jó ruhája. Ki szeretne törni a cigánytele­pről, mindent megtesz azért, hogy felhívja magára a figyelmet.

4 éve például 24 órán át, megállás nélkül BMX-ezett.

– Azonkívül, hogy van több betegségem, az Isten megáldott egy óriási tehetségge­l, meg hogy én hiperaktív vagyok. Ha én most úgy döntök, hogy bicajozok 50 órát, akkor 50 órát bicajozok. A sportcsarn­okban a biztonsági őrök vettek le a bicikliről 24 és fél óra után. Azt mondták, hogy ennyi elég.

Máskor 40 fokos lázzal, közel 400 emeletet mászott meg le és fel – labdával a fején – a debreceni, 20 emeletes toronyházb­an.

– Nagyon beteg voltam, de egyszer sem esett le a labda – emlékszik vissza Gyula. Ezt a teljesítmé­nyt tovább szeretné fokozni: álma Dubaj legmagasab­b épületének, a 828 méteres Burdzs Kalifának a meghódítás­a.

– Ezzel példát tudnék mutatni, ha ennek a fiúnak sikerült, akkor nekünk is sikerülhet. Mi is csináljuk tovább, ne adjuk fel – magyarázza a rekordkísé­rlet üzenetét. Egy Kanadában élő hölgy sietett a segítségér­e: felajánlot­ta, hogy az egyhetes dubaji expedíció költségein­ek a felét állja. A többit még valahonnan össze kell szednie.

 ??  ?? Álmok Gyula kerékpárra­l és labdával
elképesztő mutatványo­kra képes.
Gyakorol, hogy a legjobbak közé
kerülve kitörjön a szegénység­ből
Álmok Gyula kerékpárra­l és labdával elképesztő mutatványo­kra képes. Gyakorol, hogy a legjobbak közé kerülve kitörjön a szegénység­ből
 ??  ?? Tériszony
Jelenleg a Burdzs Kalifa a világ legmagasab­b épülete, 828 méteres
Tériszony Jelenleg a Burdzs Kalifa a világ legmagasab­b épülete, 828 méteres

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary