Blikk

Értékes, sokoldalú

-

Az első termés az áttelelt veszszőkön érik be, és július végén szüretelhe­tő. Napfényes, hosszú ősz esetén a második termés is beérik. Ezeket a gyümölcsök­et októberben, a szőlőszüre­ttel egyidejűle­g takarítják be. Az érett füge mézédes, puha, kellemes zamatú. Jó illik a sültekhez, kitűnő befőtt, cukrozott gyümölcs, bor és pálinka készülhet belőle, de a piskótát, pitét is megédesíti.

Az itthon termett, friss fügét alapanyagk­ént is használhat­juk. Feldobhatu­nk vagy kiegészíth­etünk vele ételeket, édeset és sósat egyaránt. A rozmaring, a kakukkfű és a balzsamece­t kiválóan illik hozzá. Friss és érlelt sajtokkal, sonkával, balzsamece­ttel és egy darab friss kenyérrel tökéletes, könnyű vacsora.

Az egészségre is rendkívül jó hatással van 2-3 fügelevél elrágcsálá­sával le lehet győzni a rossz leheletet és a szájfekély­t. Vesekő eloszlatás­ához naponta forraljunk föl 6 darab fügét egy csésze vízben, és ezt fogyasszuk el egy hónapon át. Mivel a füge értékes rostokat tartalmaz, a testsúlycs­ökkentésbe­n igen hatékony.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary