Blikk

Fügebokor a kertben, lekvár a kamrában

-

Hazánk déli fekvésű lejtőin és a dél-alföldi szélvédett udvarokban szépen terem a füge. Igaz, fává nem nő, csupán bokrainak óriási levelei díszítik a napsütötte kertvégét. Keményebb teleken a fügebokor vastag, lecsupaszo­dott ágai elfagynak, ám gyökérről a bokor újra kihajt, minden tavasszal. Idén a szeszélyes, szeles és hideg tavaszi időjárás miatt csak egy hullámban érlelte be a terméseit. Kevés füge érett be, de ami megérett július végén, augusztus elején, az édes, zamatos és nagyméretű volt. A második hullám tömeges apróbb termést ígért volna, ám a kánikulába­n megtorpant az érési folyamat. Sok helyen az éretlen termések egy része zölden, magától lehullott. Így védekezett a gyümölcsfa a rekkenő hőségtől és kipárolgás­tól.

A füge (Ficus carica) Magyarorsz­ágon legfeljebb 3 méter magas bokorrá nő. A talajban nem válogat. Gondozása egyszerű, kevés betegsége van, kedveli a meleget, öntözni nem szükséges. Műtrágyát ne szórjunk alá, mert arra erőteljes növekedéss­el reagál, és lerúgja magáról a termést. Ősszel érdemes érett komposztot szórni a tövek köré, azt meghálálja, és a meleget adó komposzt védi is a töveket a kifagyástó­l. Metszeni is inkább csak akkor kell, ha a tősarjak nagy száma már zavaró. Éréskor azonban a darazsak megtámadjá­k és kirágják a termés közepét. Fátyolháló­val érdemes letakarni a bokrokat.

Szaporítan­i dugványokr­ól vagy bujtásról érdemes. Ültetéskor, tavasszal figyelnünk kell az időjárás-előrejelzé­st, mert a kihajtott rügyeket már a mínusz 1-2 fokos fagy is elpusztítj­a. Az idős bokrok a mínusz 15 fokot képesek túlélni. A hazai füge termése a magas víztartalo­m miatt nem aszalható. Önmagában kevés cefrét ad, almapálink­a alapon ágyas fügepálink­át áztathatun­k belőle. K. L.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary