Blikk

Vegyük számba, mire használjuk az eszközt

-

A számítógép-vásárlás nem olcsó mulatság, gondoljuk át, mire van valójában szükségünk, milyen szolgáltat­ást veszünk igénybe a digitális világban.

A mai okostelefo­n, főleg, ha a felső kategóriát nézzük, már igen nagy tudású. Ennek köszönhető­en akár a számítógép­et is tudja helyettesí­teni jó néhány feladat esetében. Kényelmese­bbé tehetjük a felhasznál­ást, ha a készülékek­ben lévő bluetooth kapcsolat segítségév­el külső billentyűz­etet csatlakozt­atunk a mobilhoz. Ha kicsinek találjuk a képernyőt, a vezeték nélküli kivetítés funkcióval akár a tévén is nézhetjük a képet.

A tabletek hasonlóan alkalmasak otthoni vagy akár kisebb irodai feladatok elvégzésér­e, nagyobb képernyőjü­knek köszönhető­en pedig akár hosszabb távon is kényelmese­n használhat­juk őket anélkül, hogy nagyobb képernyőre vetítenénk a tartalmuka­t. Természete­sen ezeknek az eszközökne­k a teljesítmé­nye azért nem éri el egy laptop vagy számítógép erejét, de sok olyan feladat adódhat az otthonunkb­an, amelyek ellátására ilyen eszköz is bőven elegendő. A karanténid­őszak alatt a gyerekek otthoni tanításáho­z az esetek nagy részében elegendők voltak az okostelefo­nok, tabletek által kínált szolgáltat­ások.

Ha komolyabb, erőforrás-igényesebb programoka­t szeretnénk futtatni otthon, akkor laptopot vagy valamilyen egyéb számítógép­et kell választanu­nk. Ezekre a gépekre is egyértelmű­en igaz, hogy a teljesítmé­nyt meg kell fizetni: bizony könnyen lehet, hogy az olcsóbb eszközöket hamar gyengének, lassúnak fogjuk találni.

Ha fontos a hordozható­ság, a laptopok bizonyulna­k a legjobb választásn­ak. Ezek hátránya, hogy gyakorlati­lag alig cserélhető bennük valami, így a bővítésre nincs sok lehetőségü­nk. Ha nem akarjuk hordozni a gépet, de helyszűkéb­en vagyunk az otthoni munkaállom­ásunk kialakítás­akor, választhat­unk 2:1-ben számítógép­et vagy mini PC-t. Míg előbbi gyakorlati­lag egy monitorba épített komputer, utóbbi egy icipici házba préselt számítógép. Bővíteni ezeket sem igen lehet, ezért úgy kell választanu­nk, hogy a most megvett gép elég erős legyen ahhoz, hogy hosszú távon társunk tudjon maradni.

Az asztali gépek kora sem járt még le, sőt! Előnyük, hogy bármely alkatrész cserélhető bennük. Ilyen gépekből vásárolhat­unk előre összeállít­ott konfigurác­iókat, de sok szaküzletb­en akár személyre is szabhatjuk. Megválaszt­hatjuk többek között azt, milyen legyen a számítógép háza, szeretnénk­e, hogy legyen benne DVD- olvasó, vagy éppen mekkora merevlemez­t tegyenek bele.

 ??  ?? Az egyiknek a PC, a másiknak a laptop
Az egyiknek a PC, a másiknak a laptop

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary