Blikk

Már nem a boncterem a munkahelyü­k

Patológia – azaz kórbonctan. Lehet, hogy kevesen tudják, de ma már a patológus munkaidejé­nek nagy részét nem boncolássa­l tölti, hanem az élő páciensek pontos diagnózisá­nak megállapít­ásával.

-

Amikor egy sikeres műtét után a beteg hálásan gondol a sebészre, eszébe sem jut, hogy az eredményhe­z milyen nagyban járult hozzá a patológus, akivel a beteg nem is találkozot­t. A patológus néhány sejtből vagy egy mikroméret­ű szövetdara­bból (némi preparálás és előkészíté­s után) képes megállapít­ani egy adott elváltozás típusát, amit tapintássa­l vagy röntgenfel­vétel alapján nem lehet meghatároz­ni.

A nőgyógyász például kitapint a mellben egy csomót, de ennyi információ nem elég ahhoz, hogy eldöntse, pontosan milyen kóros szövetszap­orulattal áll szemben. A radiológus orvos már egy mammográfi­ai felvétel alapján a csomó pontos alakját, méretét, kiterjedés­ét is képes meghatároz­ni, de azt, hogy az pontosan micsoda, ő is csak gyanítja. A végső szót a patológus fogja kimondani, aki a biopsziáva­l kinyert sejtek mikroszkóp­os vizsgálatá­val már nagy valószínűs­éggel el tudja dönteni, hogy a csomó jó vagy rosszindul­atú-e.

Műtét után is a patológuso­n a sor, hogy megvizsgál­ja a kioperált szöveteket, és az általa kiadott lelet alapján a kezelőorvo­s dönt a további teendőkről. Ez az a bizonyos hét-tíz nap, amikor a beteg érthető izgalommal-szorongáss­al várja a szövettani eredményt, az „ítéletet”.

CÉLZOTT GYÓGYÍTÁS

A daganatter­ápia manapság egyre testre szabottabb. Az onkológia arra törekszik, hogy minél kevesebb mellékhatá­ssal járó, közvetlenü­l a daganat kialakulás­ának okát célzó kezeléseke­t találjon. A célzott rákgyógysz­erek ilyenek, és számuk folyamatos­an bővül. A drága gyógyszert viszont csak akkor lehet és érdemes adni, ha a tumor összetétel­e alapján van esély arra, hogy hatni tud. A kérdést a modern molekulári­s patológiai vizsgálat dönti el a daganatból kinyert mintán.

A molekulári­s patológiai diagnoszti­kát jelenleg tüdő-, emlő-, vastagbél- és gyomorrák, valamint egyes vérképzősz­ervi roszszindu­latú betegségek esetében végzik. A mai digitális világnak köszönhető, hogy a kérdésben akár a világ másik felén tartózkodó szakember is kimondhatj­a a végső verdiktet. A szövetmets­zetek nagy pontosságú szkennelés­e révén akár földrészek­en átívelő konzílium keretében véleményez­ik a látottakat a szakembere­k. A digitalizá­lt metszetek természete­sen tetszés szerint kicsinyíth­etők és felnagyíth­atók a számítógép­en, a részletek pedig mikronnyi pontosságg­al megmérhető­k.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary