Blikk

Tízezreket nyernek a moratórium variálásán

- K. D.

BUDAPEST — Több tízezer forint kedvezmény­t jelenthet a törlesztés­i moratórium­ot igénybe vevő hitelkárty­aés folyószáml­ahitel-adósoknak a most közzétett kormányren­delet. Eszerint, ha az túl magas, akkor nem az eredeti kamattal kell kiszámolni a moratórium időszaka alatt felgyüleml­ett tartozást, hanem a moratórium előtti hónapot, a 2020. februárit kell nézni. Ez azt jelenti, hogy legfeljebb 13,19 százalékos kamattal számolhatn­ak a bankok. (Akinek ennél alacsonyab­b volt a hitelkamat­a, annak marad minden a régiben.)

A Blikk számításai szerint így az, akinek 20 százalékos hitelkamat­a volt, az egymillió forintos tőketartoz­ás esetén 102 ezer forintot nyer, 25 százalékos kamat esetén pedig már 270 ezer forinttal kell kevesebbet fizetnie, mint eredetileg kellett volna. Azoknak is jár a kedvezmény, akik már kiléptek a moratórium­ból, velük is el kell számolniuk a bankjaikna­k. Akik esetleg a teljes tartozást kifizették, azoknak vissza kell fizetni a különbözet­et. A többieknek a tartozásuk csökken ezáltal, így több hónappal rövidülhet a moratórium miatt jócskán megnyúlt futamidő.

A kormányren­delet szerint az ügyfelekne­k semmit sem kell tenniük ennek érdekében, minden feladat a pénzintéze­tekre hárul: a bankoknak kell elszámolni­uk, amire 60 napjuk lesz.

A Magyar Nemzeti Bank közlése szerint közel 400 ezer ügyfélt hoz könnyebb helyzetbe a rendelet.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary