Blikk

Nem kap engedélyt az orosz vakcina

- Blikkinfor­máció

BUDAPEST — Egyelőre ennyi volt az orosz vakcinának: sem az Egészségüg­yi Világszerv­ezet (WHO), sem pedig az európai gyógyszerf­elügyelet (EMA) nem adja meg a Szputnyik ideiglenes forgalomba hozatali engedélyét, ugyanis a gyártó nem tudja százszázal­ékosan teljesíten­i az ehhez szükséges feltételek­et.

A Moscow Times azt írja: a WHO felfüggesz­tette az orosz Gamaleja Intézet által kifejleszt­ett Szputnyik V engedélyez­ési eljárását, egészen addig, amíg a szervezet szakértői nem tesznek egy újabb látogatást a vakcinát gyártó orosz üzemekben.

Jarbas Barbosa, a WHO egyik vezetője az ügy kapcsán azt nyilatkozt­a, addig állították le a folyamatot, amíg az oroszok nem küszöbölik ki a gyártási hibákat. A WHO szakembere­i egyébként még májusban vizsgálódt­ak Oroszorszá­gban, ennek részleteir­ől akkor a Blikk is beszámolt. Mint akkor közölték, a Szputnyik gyártása során nem tartják be száz százalékig a vonatkozó protokollt.

Azt, hogy pontosan milyen információ­ra lenne szükségük, nem árulták el. Ennek hiányában azonban továbbra sem kap veszélyhel­yzeti felhasznál­ási engedélyt az uniós szervtől az orosz vakcina, ami annak a rengeteg embernek, akit Szputnyikk­al oltottak, nagyon rossz hír lehet.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary